Hlavní obsah

Na ostravský Festival ProTibet přijedou buddhističtí mniši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Festival ProTibet, který se od 1. března bude konat v Ostravě, letos přijedou buddhističtí mniši z indického Ladaku, oblasti nazývané Malý Tibet. V rámci festivalu se v prostorách Ostravské univerzity bude sypat také písková mandala.

Článek

Jde o symbolický diagram, který představuje základní principy tibetského buddhismu. Je to složitý obrazec vytvořený z barevných písků, řekla Barbora Gabzdylová z občanského sdružení M.O.S.T., které akci pořádá. Festival se tradičně snaží upozornit na porušování lidských práv a útlak některých národů.

Podle Gabzdylové může být právě sypání mandaly pro návštěvníky ojedinělým zážitkem, protože se v Ostravě uskuteční vůbec poprvé. "Pokud vím, kdysi se sypala mandala v Praze. I v rámci Evropy se jedná o unikátní představení himalájské kultury," míní Gabzdylová. Dodala, že už počátkem března mniši zavítají do Prahy.

Představí tibetskou hudbu i pohádky

Festival, který se bude v Ostravě konat až do 26. března, nabídne i další akce. Připravena je řada přednášek, které představí například duchovní aspekty tibetské hudby, chybět nebude večer tibetských pohádek a mýtů a návštěvníci se rovněž mohou dozvědět zajímavosti o tibetské medicíně. Organizátoři chystají cestopisné přednášky a dokumentární filmy.

Již tradičně se 10. března na Masarykově náměstí bude malovat tibetská vlajka. Zahájení sypání mandaly je plánováno na 12. března, o pět dní později bude písečný obrazec podle tradice rozmetán a vsypán do řeky Ostravice. Festival se kromě Ostravy bude konat i v některých dalších městech regionu, například v Orlové, Frýdku- Místku či Českém Těšíně.

Bližší podrobnosti o programu najdou zájemci na webové adrese www.protibet.org. Tibet se stal v roce 1949 samostatnou administrativní jednotkou v rámci Čínské lidové republiky. O dva roky později byla podepsána dohoda, která přiznávala Tibetu vnitřní autonomii, ale nebyla nikdy dodržována. V roce 1959 bylo krvavě potlačeno protičínské povstání a ze země odešel do exilu dalajlama. Na znamení solidarity s Tibetem vyvěšuje 10. března řada měst po celém světě tibetskou vlajku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám