Hlavní obsah

Na Berlinale vystoupili umělci proti válce v Iráku

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Na Berlinale vyjádřili k současné politické situaci. Americký herec Edward Norton řekl na tiskové konferenci k soutěžnímu filmu 25. hodina: "Musí být velmi dobré žít v těchto dnech v Německu nebo ve Francii. Já jsem už úplně zapomněl, jaké to je, být hrdý na svou vládu."

Foto: Josef Zajíc

Kostel sv. Anny. Ve výřezu dobový oltář.

Článek

Režisér tohoto filmu Spike Lee na jeho slova okamžitě navázal: "Válka proti terorismu nemá vůbec žádné spojení s válkou proti Iráku...Ten chlápek (Bush) by vůbec neměl být v úřadě." Přání, aby bylo přece jen nalezeno mírové řešení, vyjádřili mimo jiné francouzská herečka Anouk Aimée, americký herec Kevin Spacey či americká herečka Renée Zellwegerová.

Dustin Hoffman klade otázky vládě

Největší pozornost ale vzbudil Dustin Hoffman, který na večeru, pořádaném UNICEF pod názvem Gala Cinema for Peace, vystoupil vedle řady dalších filmařů z Evropy i Ameriky s projevem, který přetiskly přední německé noviny a v němž mimo jiné řekl: "Nejsem antiamerický člověk, jsem ale proti politice současné vlády. Bolest 11. září je díky ní instrumentalizována pro politické cíle. Vím že se pouštím na tenký led, protože jsem herec, a vím tedy o těchto věcech méně, než bych si přál. Poslední válka, kterou jsem vnímal, byla vietnamská, a ta začala lží. Možná se historie jen opakuje. Proto chci své vládě znovu položit otázky, které jsou kladeny stále, ale pokud se nemýlím, dosud nebyly zodpovězeny," řekl Hoffman a zeptal se, proč například americká vláda poskytovala Husajnovi, kterého dnes označuje za největší zlo, obrovské peníze v době, kdy už vraždil, proč je dnes údajně nebezpečnější než Korea, která otevřeně vyhrožuje, a přesto s ní vláda chce vyjednávat, jak dlouho bude Amerika v Iráku, a co bude pak.

"Nemáme dobrou pověst, pokud jde o místa, kde jsme instalovali vládu," řekl Hoffman a připomněl Pinocheta. "Necháváme projít jiné genocidy na světě ze strachu, z apatie... Mám dva syny, osmnáct a jedenadvacet let, a ti si těžko dovedou představit, že by byli prvními, kdo půjdou do války. Je to fascinující paranoia moci," řekl Dustin Hoffman.

Reklama

Související články

Dustin Hoffman se naštval v Berlíně

Ještě máme v paměti, jak se před několika dny v Praze naštval slavný režisér Roman Polanski, když jednak zjistil, že na Febiofest přijela kopie jeho filmu...

Berlinale se blíží k předávání Medvědů

Berlínská soutěž se pomalu chýlí k závěru, Zlatého a Stříbrné medvědy vyhlásí porota vedená kanadským režisérem Atomem Egoyanem v sobotu večer. Už dnes,...

Výběr článků

Načítám