Hlavní obsah

Na afro-reggae albu Aneboafro se podíleli zpěvák z Mali i členka Yellow Sisters

Novinky, Stanislav Dvořák

V Lucerna Music Baru se 27. května od 20.00 odehraje trojkoncert v rámci křtu CD world-music kapely Aneboafro. Show plnou afrických nástrojů doplní reggae/dub skupiny Dub Artillery a pohodová retro-funková skupina Love Makers vás vezme na mejdan do 70. let.

Foto: Aneboafro

Skupina Aneboafro

Článek

Debutové album Aneboafro nabízí skutečně nečekanou fúzi afrického ethna, latiny a reggae. “Na desce se podílelo mnoho hostů: zpěvačka Asheema (Tribetown, Confessions), Lu Hawa Goldin (Yellow Sisters), Sorbák (Dub Artillery), Jan Koutný (TiDiTaDe) a dechová sekce kapely Love Makers. Rytmický základ nahrávek tvoří africké bubny, nad nimiž zní písně západní Afriky a mnoho etnických nástrojů (balafon, krin, marimba, rototom),” řekl kapelník Jiří Vass.

Album vzniklo ve studiu Hieke Records v produkci Lukáše Hiekeho a obsahuje 10 písní. Na desce uslyšíte francouzštinu, španělštinu, české reggae, slovenskou lidovku i africkou dechovku. Aneboafro vystoupí v devítičlenné sestavě se zpěvákem Abdulem Traore (Mali), tanečnicemi Ayou Řezaninovou a Petrou Joklovou a většinou hostů z CD. Jedním z vrcholů večera bude světelná show v podání žonglérské skupiny Ad Infinitum.

Večer otevře osmičlenná reggae kapela Dub Artillery, jejíž album vyvolalo pozitivní ohlas (píseň Big Mama v Radiu 1). Hrají reggae/dub s temnými zvuky, avšak skvělé zpevačky Nina a Asheema temný zvuk vyvažují a přinášejí křehčí melodický prvek. Odehráli úspěšné turné s Mannexem Motsi (Zimbabwe) a jako host s nimi zpívá MC Jah Koko z Nigérie.

Dub Artillery: Big Mama

Třetí kapelou večera je osmičlenná sestava Love Makers, jejíž koncerty připomínají uvolněný mejdan ve stylu 70. let. Zpěváka a kytaristu Jakuba Vaňase můžete znát i z televizní soutěže Hlas Československa. Sehraná dechová sekce, našláplá funky basa Lukáše Hiekeho a chytlavé, taneční písničky. Co víc si přát. Německý server Bild zmínil Love Makers ve výběru 10 kapel, o nichž ještě uslyšíme.

Vstupenky jsou na místě za 140 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám