Hlavní obsah

Muž v hnědém obleku čili Agatha Christie jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při vyslovení jména nejslavnější světové autorky detektivních románů Agathy Christie se člověku nejspíš okamžitě vybaví malý belgický mužík s knírem, detektiv Hercule Poirot, anebo důvtipná řešitelka záhad, slečna Marplová. V případě rané knihy Muž v hnědém obleku je ale všechno úplně jinak.

Foto: AudioStory

Obal audioknihy

Článek

Titul poprvé vyšel v roce 1924 a není bez zajímavosti, že v roce 1927 se stal první knihou Agathy Christie přeloženou do češtiny.

V současnosti se dočkal i české audioknižní podoby, a to hodně povedené. Nespornou zásluhu na tom má už volba interpretů. Herečka Jitka Moučková je velmi přesvědčivá coby ústřední osoba, emancipovaná a nebojácná anglická dívka Anne. V jejím stínu nezůstávají Jan Šťastný a Zbyšek Horák.

Muž v hnědém obleku se poněkud vymyká tradičním dílům Agathy Christie, i když ani v tomto ohledu není výjimkou. Je známo, že autorka si občas dopřávala rozmanité literární výlety nad rámec svého obvyklého žánru. V tomto případě představuje tento únik výrazně romantická love story, která je ovšem umně kombinována s detektivně-špionážním románem.

Mladá Anne se v londýnském metru stane svědkem záhadné a podezřelé smrti. Na vlastní pěst se vydá po stopách této události, což ji přivede na palubu parníku plujícího do jižní Afriky. Jenže tam přibývají další záhady a těžko vysvětlitelné události, které nezřídka kdy ohrozí i život odhodlané dívky. Mezi postavami se objevuje také plukovník Race, který posléze najde své místo i v dalších knihách Agathy Christie.

Děj pokračuje na africkém kontinentu a rozkrývá širokou síť mezinárodních zločinců. Týká se jak krádeže diamantů, tak čachrů ve vysoké politice. Rafinovaní zločinci pochopitelně využívají nejrůznějších převleků a posluchač až do poslední chvíle střídavě podezírá hned několik možných pachatelů. Audiokniha se vyznačuje nejen výraznou a příjemnou romantikou, ale i  humorem a nadhledem, který je vděčnou protiváhou obratně stupňovanému napětí.

Reklama

Související články

Agatha Christie dvakrát jinak

Hned opakovaného potěšení se dostalo v minulých dnech milovníkům knížek anglické spisovatelky Agathy Christie ve zvukové podobě. Audioknižní trh byl totiž...

Výběr článků

Načítám