Hlavní obsah

Agatha Christie dvakrát jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned opakovaného potěšení se dostalo v minulých dnech milovníkům knížek anglické spisovatelky Agathy Christie ve zvukové podobě. Audioknižní trh byl totiž krátce po sobě obohacen o dva tituly, každý docela jiný. Velmi vydařená série poirotovek v neopakovatelném podání Lukáše Hlavici pokračuje detektivkou Kočka mezi holuby.

Foto: One Hoot Book

Obal audioknihy

Článek

Poklidný řád jedné z nejúspěšnějších dívčích škol v Anglii Meadowbank naruší vražda neoblíbené učitelky tělocviku, po níž záhadné zločiny pokračují dál. Stopy přitom vedou až do Ramatu, bohaté země na Středním východě. Jisté záhadné souvislosti objeví studentka Julia Upjohnová a sama se tak octne v ohrožení života. Je to nakonec ona, kdo se rozhodne kontaktovat Hercula Poirota, který případ pochopitelně rozřeší.

Růže a tis je román docela jiného druhu. V audioknižní podobě ho neméně zdařile ztvárnil Martin Preiss. Jeho děj se odehrává v malém přímořském anglickém městě St. Loo. Jedná se o romantický, do jisté míry psychologický příběh o lásce, osobních ambicích, v němž nechybějí milostná dilemata ani místní předvolební politické klání.

Růže a tis patří k několika románům Agathy Christie, jimiž se snažila vymanit ze své pozice královny detektivek a vstoupit na jiné literární pole. Její doboví vydavatelé nebyli z těchto snah zrovna nadšeni, protože u čtenářů by mohli narušit jednotný pohled na dílo Christie.

Na druhou stranu je velice zajímavé seznámit se i s jinou literární podobou této slavné spisovatelky a uvědomit si šíři jejího talentu. Růže a tis se vyznačuje velmi důkladnou psychologií postav, jejich charakterů a pohnutek jejich chování. Velmi plasticky a přesvědčivě je zachyceno i prostředí anglické společnosti žijící stranou od Londýna.

Kočka mezi holuby i Růže a tis jsou tedy opět velmi příjemnými a  současně kvalitně provedenými přírůstky do audiotéky nejen skalního milovníka Agathy Christie.

Reklama

Související články

U Agathy Christie může být vrah kdokoli

Britská spisovatelka Agatha Christie, jedna z největších osobností v oblasti detektivního žánru, je spjata především s postavami svérázného Belgičana Hercula...

Za tajemnou Agathu Christie mluvilo dílo

Získat přístup k rodinným archívům a práva na životopis nebylo v případě „královny detektivek“ nic snadného. Usilovali o to během let mnozí. Čím víc se o ní...

Výběr článků

Načítám