Hlavní obsah

Muž, který stál v cestě. Vrcholí spor o film, který má být oslavou cti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest týdnů zbývá do premiéry filmu režiséra Petra Nikolaeva Muž, který stál v cestě. Zachycuje životní příběh lékaře a politika Františka Kriegela, který byl společně s dalšími politickými představiteli Československa po srpnové invazi v roce 1968 unesen do Moskvy, kde byli všichni vystaveni tlaku podepsat Moskevský protokol, tedy souhlas s vojenskou okupací země. Jediný Kriegel se Brežněvovi vzepřel a ani pod nejtěžšími hrozbami nepodepsal.

Muž, který stál v cestěVideo: Bontonfilm

 
Článek

Vznik filmu Muž, který stál v cestě, ale provázejí dlouholeté spory mezi autorem scénáře Ivanem Fílou a producentem Miloslavem Šmídmajerem.

Zatím vyvrcholily Fílovým návrhem na předběžné opatření na zpřístupnění filmu. Jak nyní Šmídmajer a jeho advokát Petr Ostrouchov sdělili Právu v tiskové zprávě, Městský soud v Praze vydal rozhodnutí, jímž Fílův návrh zamítl.

Fíla měl původně snímek i režírovat, vedle scénáře, který si u něj Šmídmajer podle svých slov v roce 2016 objednal, vydal v roce 2018 i úspěšnou stejnojmennou knihu. V roce 2020 mu však producent režijní smlouvu vypověděl.

Snaha zamezit distribuci

„Spolupráce s ním jako režisérem nebyla možná. Pomlouval nás již v době, kdy jsme film společně připravovali. Rozeštvával naše vztahy s koproducenty, bylo to patologické,“ vysvětlil v tiskové zprávě Šmídmajer.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Miloslav Šmídmajer

Fíla se však s vypovězením režijní smlouvy nehodlal smířit. Žádal například, aby Státní fond kinematografie z důvodu změny režiséra vypověděl svou finanční podporu. Ten však tuto změnu schválil poté, co si nechal zhotovit nezávislé právní stanovisko, které konstatuje, že od režijní smlouvy s Ivanem Fílou bylo odstoupeno po právu.

Fílovi se nepodařilo natočení filmu zabránit, nyní by chtěl zamezit jeho distribuci. Tvrdí, že bylo „masivně zasaženo do jeho autorských práv“ a že výsledná podoba filmu (pozměněné či vynechané scény) „zásadně snižuje hodnotu jeho díla“. Film však dosud nebyl oficiálně promítán, je tedy otázkou, kde a v jaké podobě ho viděl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Fíla

Fíla má v kinematografii smůlu. Po filmech Lea (1996) a Král zlodějů (2003) dlouho připravoval snímek Bella Luna, pro který měl podle svých slov přislíbenu hereckou účast Sophie Lorenové a Omara Sharifa. Později tvrdil, že hlavní roli ztvární Sharon Stoneová, ale nakonec se na jeho projekt v Hollywoodu peníze nenašly.

Podle informací z filmové databáze byly přerušeny i přípravy snímku Den štěstí, volně inspirovaného životem zpěváka Petra Nováka. Údajně kvůli blokaci autorských práv na Novákovy písně.

Ať už to s Mužem, který stál v cestě dopadne jakkoli, smutný je především fakt, že se komplikované a vleklé spory a někdy i mírně řečeno nevkusné osočování vedou zrovna kvůli filmu, který má oslavit čest, odvahu a hrdinství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám