Hlavní obsah

Jediný nepodepsal. Příběh Františka Kriegela z roku 1968 natočil Nikolaev

Pod názvem Muž, který stál v cestě zpracoval režisér Petr Nikolaev do celovečerního filmu osud československého politika Františka Kriegela.

Foto: Bio Illusion

Zuzana Mauréry a Tomáš Töpfer

Článek

František Kriegel, Alexander Dubček, Oldřich Černík, Josef Smrkovský, Josef Špaček, Bohumil Šimon byli v srpnu 1968 uneseni do Moskvy, kde je nutili podepsat Moskevský protokol. Tím by legitimizovali napadení a okupaci Československa sovětskými vojsky a jejich spojenci. Kriegel prokázal mimořádnou odvahu. Byl jediný, kdo odmítl dokument podepsat.

Později byl režimem pronásledován a stal se signatářem Charty 77.

Foto: Bio Illusion

Z filmu Muž, který stál v cestě

Hlavní roli si zahrál Tomáš Töpfer. „Je velmi potřebné, aby se o něm vědělo. Každý by měl znát, co znamenal rok 1968 v historii Československa. A poznat i příběh Františka Kriegela, který je jednak důležitým připomenutím pro pamětníky, ale zároveň novým sdělením pro současnou mladou generaci. Zvláště v této době,“ řekl.

Good Old Czechs. Příběh československých pilotů v britské RAF

MFF KV

Manželku Rivu Kriegelovou ztvárnila Zuzana Mauréry. Alois Švehlík hraje prezidenta Ludvíka Svobodu, Jiří Ployhar premiéra Oldřicha Černíka, Přemysl Bureš politika Josefa Smrkovského, slovenský herec Daniel Heriban se zhostil role Alexandra Dubčeka a Adrian Jastraban se ujal postavy nastupujícího ctižádostivého komunisty Gustáva Husáka, který se postaví proti Krieglovi.

Foto: Bio Illusion

Alois Švehlík (uprostřed)

„Film popisuje historické drama, kdy jsou naděje a sny jednoho malého státu rozdrceny agresivní velmocí. Poselství snímku je navíc krutě aktualizováno chováním putinovského Kremlu na Ukrajině. Každý divák tak dostane díky hlavnímu hrdinovi filmu Františku Kriegelovi lekci osobní odvahy,“ myslí si režisér Petr Nikolaev.

Snímek vstoupí do kin v roce 2023.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám