Hlavní obsah

Muchova Slovanská epopej zůstává v Moravském Krumlově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov/Znojemsko

Praha s Moravským Krumlovem se dohodly na dočasném zachování Muchovy Slovanské epopeje na původním místě, a to na moravskokrumlovském zámku. Pro návštěvníky budou plátna zpřístupněna od dubna letošního roku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na archivním snímku jsou role s rozměrnými plátny připravovány na cestu do Prahy.

Článek

V Moravském Krumlově v pátek pracovníci radnice odpečetí Rytířský sál zámku, v němž je od loňského října uzamčeno slavné dílo malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej. Pět ze dvaceti rozměrných pláten z této kolekce, které jsou v sále srolovány a připraveny k odvozu, bude pak rozbaleno a nainstalováno na původní místa, aby se celé dílo mohlo od dubna opět zpřístupnit turistům.

Nepřetržité spory o epopej

Sál byl zapečetěn kvůli sporům o to, kdo je majitelem epopeje. Pře vznikly poté, co Praha přišla se záměrem dílo odvézt po desetiletích z Moravského Krumlova a vystavit jej trvale v hlavním městě. Prezentováno mělo být ve Veletržním paláci.

Odpůrci stěhování s tím nesouhlasí. Poukazují na to, že Mucha si přál pro své dílo speciální výstavní pavilon, který dosud v Praze nevznikl, a požadují jeho zachování na Moravě. Situace se uklidnila po nedávných komunálních volbách. Praha se s Moravským Krumlovem dohodla na dočasném ponechání epopeje na současném místě, avšak pouze pro letošní sezónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Za blokování epopeje dostal Krumlov pokutu

Moravský Krumlov ve středu dostal od Okresního soudu ve Znojmě pokutu 80 tisíc korun za to, že brání Praze ve stěhování Slovanské epopeje. Informoval o tom...

Výběr článků

Načítám