Hlavní obsah

Muchova Slovanská epopej zůstává v Moravském Krumlově

Moravský Krumlov/Znojemsko

Praha s Moravským Krumlovem se dohodly na dočasném zachování Muchovy Slovanské epopeje na původním místě, a to na moravskokrumlovském zámku. Pro návštěvníky budou plátna zpřístupněna od dubna letošního roku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na archivním snímku jsou role s rozměrnými plátny připravovány na cestu do Prahy.

Článek

V Moravském Krumlově v pátek pracovníci radnice odpečetí Rytířský sál zámku, v němž je od loňského října uzamčeno slavné dílo malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej. Pět ze dvaceti rozměrných pláten z této kolekce, které jsou v sále srolovány a připraveny k odvozu, bude pak rozbaleno a nainstalováno na původní místa, aby se celé dílo mohlo od dubna opět zpřístupnit turistům.

Nepřetržité spory o epopej

Sál byl zapečetěn kvůli sporům o to, kdo je majitelem epopeje. Pře vznikly poté, co Praha přišla se záměrem dílo odvézt po desetiletích z Moravského Krumlova a vystavit jej trvale v hlavním městě. Prezentováno mělo být ve Veletržním paláci.

Odpůrci stěhování s tím nesouhlasí. Poukazují na to, že Mucha si přál pro své dílo speciální výstavní pavilon, který dosud v Praze nevznikl, a požadují jeho zachování na Moravě. Situace se uklidnila po nedávných komunálních volbách. Praha se s Moravským Krumlovem dohodla na dočasném ponechání epopeje na současném místě, avšak pouze pro letošní sezónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám