Hlavní obsah

Mrtvá kočka vyvolala v galerii v Přerově bouřlivé reakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Emoce, vášně, bouřlivé reakce. To vše vyvolalo v Přerově vystavení díla Ukolébavka ukrajinské autorky Margarity Ivy ve Window Gallery v Přerově. Dílo představuje mrtvou kočku zalitou do epoxidu. Sběratel uměleckých děl Robert Runták, který ji v galerii vystavil, se proto po anketě, kterou uspořádal, rozhodl dílo zakrýt za roletu.

Foto: Robert Runták, Novinky

Mrtvá kočka zalitá v epoxidu vyvolala lavinu reakcí.

Článek

„Výstavy jsou v galerii koncipovány tak, že každá z nich představuje jen jedno dílo od jednoho umělce,“ sdělil Novinkám Runták.

Díla jsou ve Window Gallery, která funguje na Komenského ulici v Přerově od září 2018, vystavená tak, aby je mohl spatřit každý kolemjdoucí.

Ukolébavka Margarity Ivy, Ukrajinky žijící v Praze, se stala v úvodu roku třiatřicátým vystaveným dílem v historii galerie.

Ostravský aktivista Fuki vytváří návštěvníkům galerie holubí účesy. Zájem je značný

Koktejl

„Předpokládal jsem, že půjde o dílo, které může být kontroverzní, ale že vzbudí na sociálních sítích i v reálu tak velké emoce a vlnu nesouhlasu, to jsem neočekával,“ poznamenal Runták k tomu, že se na sociálních sítích k výstavě objevily stovky komentářů.

Množství lidí se rozčilovalo s tím, že nejde o žádné umění. „Bože, to už je hodně morbidní vystavovat mrtvou kočku zalitou v bloku a nazývat to ještě umění,“ napsala například Andrea Antoniou-Vojtášková.

„Odstraňte tuhle ošklivost a tu nebohou kočičku řádně pohřběte, ať má její duše klid. Je to neúcta a zhovadilost. Tohle není žádné umění,“ vyjádřil se Marian Starší. „Není to žádné umění, ale výplod chorého mozku!“ uvedla další z diskutujících, Soňa Brázdová.

Objevily se ale i komentáře, které se otřely o autorku díla.

„Možná by umělkyně mohla napsat závěť a v ní by mělo stát, že když umře, tak se nechá také zalít, aby stoprocentně sdílela svoje nadšení ze svého umění,“ napsala například Petra Němečková.

„Je to umění, i když se vám to nelíbí“

V diskusích se však objevily i názory hájící svobodu umělecké tvorby. „Vůbec nechápu, proč by měl majitel galerie ustupovat lidem. Je to umění, i když se vám to nelíbí,“ napsal Marek Picasso Motáň.

I když se Runták rozhodl dílo zakrýt, dílo i autorku hájí.

„Chápu, že pohled na mrtvou kočku může být pro leckoho nepříjemný, ale smyslem umění je, aby mimo jiné budilo emoce. Umění nás nutí koukat se na svět jinak, přemýšlet o něm v jiných perspektivách, třeba o smrti nebo o válce, před čímž dnes většinová společnost nejraději zavírá oči,“ řekl Novinkám.

„Margarita Ivy nešokuje svojí kočkou lacině a prvoplánově. Dílo má svoje souvislosti, přičemž klíčem k jeho pochopení je text ukolébavky vyšitý na kapesníku,“ podotkl Runták.

Foto: Robert Runták, Novinky

Ve výloze, kde je mrtvá kočka za roletou, si mohou kolemjdoucí přečíst některé příspěvky, které se v diskusích kolem výstavy objevily.

Pokusil se vystavené dílo vysvětlit, příspěvek však vyvolal jen další bouřlivou reakci.

„Zareagoval jsem na to tak, že jsem dal veřejnosti možnost hlasovat v anketě o dalším osudu výstavy. Hlasující, členové sociální skupiny Přerováci, mohli rozhodnout, zda umělecké dílo zůstane až do konce výstavy, tedy do 29. února, viditelné, anebo bude ukryto za roletou,“ podotkl galerista.

Během šesti dnů hlasovalo celkem 941 účastníků, z nichž se 576 přiklonilo ke skrytí díla, 365 pak pro ponechání. „Výstava tedy probíhá dále, avšak až do konce jejího trvání bude dílo vystavené ve výloze skryto za roletou,“ zdůraznil Runták.

„Anketa není o kočce, ale o Přerovácích“

Diskuse, které se kolem výstavy vyrojily, nebyly podle něj ani tak o umění jako o lidech vyjadřujících svůj názor.

Podobnou myšlenku vyjádřil v komentáři pod anketou Pavel Skulil, když napsal: „Ta anketa není o kočce, ale o Přerovácích. 60 % malosti a zaprděnosti.“

Někteří účastníci ankety ale nápad nechat kočku v galerii vystavenou, byť za roletou, ocenili.

„Doufám, že kočka bude schovaná za roletu a vznikne tak speciální přerovská verze Schrödingerovy kočky, kdy kočka zároveň vystavená je i není,“ uvedl třeba Václav Dejčmar.

Do výlohy, kde je kočka za roletou, umístil galerista i některé příspěvky, které se v diskusích kolem výstavy objevily. „Některé z nich jsem si dovolil takto publikovat, a to v původní neupravené podobě,“ doplnil Runták.

Výstava: Zobrazování nahé krásy má stále smysl

Kultura

Reklama

Související témata:
Window Gallery Přerov
Robert Runták
Margarita Ivy
Dílo Ukolébavka

Výběr článků

Načítám