Hlavní obsah

Mošův Švejk boří zažité mýty

Novinky, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Hašek, Lada, Trnka, Steklý, Hrušínský už osm desetiletí šíří slávu nejlepšího vojáka první světové války - Josefa Švejka. Postavy tak slavné, že se stala zlidovělým mýtem. Divadelní sláva "dobrého vojáka" je zářná o něco méně. Nejnověji se o inscenování nejznámějšího českého románu pokusil Stanislav Moša v Městském divadle Brno.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Na českého diváka šel oklikou: Švejka jako nikoli absolutního blba, jak je někdy vykládán, když se stává nepohodlným, nýbrž jako člověka, který důsledným "poslušným hlášením" vítězí nad pitomostí státní moci i nad vojenskou mašinérií habsburského mocnářství, naservíroval nejprve slovinským divákům v italském Terstu, Němcům ve Zhořelci a Chorvatům v Rijece.

Rehabilitace dobrého vojáka

Posvícení. Možná na Žižkově, možná na rynku jiného středočeského města. Přijíždí kočovná herecká společnost a začíná divadlo, které ve svých důsledcích změnilo mapu Evropy a světa. Inscenovat rozsáhlý Haškův román je oříšek pořádně tvrdý. Moša zvolil rychlé prostříhávání ve stylu kabaretních skečů s popěvky, tanečky, anekdotami, historkami a všemi známými epizodami a výroky ze života dobrého vojáka.

Pro vnímavého diváka za hranicemi i doma se režisérovi podařilo znamenitě rehabilitovat Švejka jako dějinami neustále deptaného Čecha, který našel účinný, a ve výsledku obdivuhodný způsob, jak hrát s mocí vabank, a jak při troše štěstí předstíranou blbostí onu pravou tupost zesměšnit, rozložit a porazit. A ještě nalévat optimismus do žil podobně deptaným souputníkům.

Zářná herecká kumpanie

Všechno v nové brněnské inscenaci Švejka hraje jako na drátkách. Suverénní jsou oba Švejkové Zdeněk Junák a Erik Pardus. Junák se pokouší o uchopení titulního hrdiny jako přemýšlivého filozofa. Na první premiéře ale tak důsledně, že ji poněkud zpomalil. Pardus hraje tělem i očima, chytrýma, vysmívajícíma se, moc drtícíma. Po Jagovi v Othellovi je Švejk jeho životní rolí a komisaři Thálií i Radoků by měli zastříhat ušima. Jestli to ovšem dokážou. Život lidskej totiž není žádná sranda.

Městské divadlo Brno - Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka. Dramatizace jako Švejk a režie Stanislav Moša, dramaturgie Tomáš Steiner, výprava Emil Konečný, kostýmy Andrea Kučerová, choreografie Vladimír Kloubek,  hrají Ladislav Kolář (Feldkurát Katz, Strážmistr a Baloun), Petr Štěpán a Igor Ondříček (Nadporučík Lukáš), Karel Mišurec a Jan Mazák (Bretschneider a Poručík Dub), Ján Jackuliak (Pepek Vyskoč, Sapér Vodička), Jan Apolenář (Generál, Marek), Jiří Tomek (Císař František Josef I., Hejtman Ságner).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám