Hlavní obsah

Mohly by být i další nové písně Beatles, říká režisér Jackson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden vyšla očekávaná píseň již neexistující skupiny Beatles nazvaná Now and Then. Fanoušci současně přijali informaci od Paula McCartneyho a Ringa Starra, dvou žijících členů slavné formace, že je poslední.

Foto: ČTK/AP

Beatles na snímku z roku 1964

Článek

Nyní však režisér Peter Jackson, který měl nějakou dobu přístup k archivu Beatles, věci trochu mění. Hovoří totiž o tom, že by mohly vyjít ještě další nové písničky liverpoolské kapely.

V rozhovoru pro server The Sunday Times Jackson říká, že si dokáže představit ještě pár nových písní. Poznamenává, že v archivech jsou jedna nebo dvě načaté skladby, které by mohly být dokončeny.

Jejich obrysy měly vzniknout během příprav alba Beatles Let It Be a Jackson je objevil ve stovkách hodin filmového a zvukového materiálu, z něhož dával dohromady film Get Back, jenž měl premiéru v roce 2021.

Vychází poslední písnička Beatles

Kultura

„Mohli bychom vzít ty nápady, nechat Johna Lennona a George Harrisona, přidat Paula McCartneyho a Ringa Starra, přidat sbor nebo další harmonie a mohla by z toho být slušná píseň. Ale s Paulem jsem o tom nemluvil,“ řekl Jackson. „Určitě je to reálné.“

Právě Peter Jackson poskytl demosnímku Beatles, z něhož skladba Now And Then vznikla, potřebnou moderní technologii pro dotažení k finální formě. Paul McCartney na vše dohlížel v Capitol Studios v Los Angeles, kde byly nahrány melancholické smyčce, které ji doprovázejí. Až do konce si prý členové orchestru mysleli, že nahrávají pasáže pro McCartneyho sólové album. Tvůrcem orchestrace je Giles Martin, syn producenta původních nahrávek Beatles George Martina.

Dojemná píseň, kterou fanoušci Beatles nazývají Johnův milostný dopis Paulovi, je obohacena o slide kytarové sólo, charakteristické pro George Harrisona. McCartney je nahrál jako poctu pro něj. On a Ringo Starr navíc zpívají doprovodné vokály v refrénu.

Ve čtyřminutovém videoklipu, který Jackson k písni Now And Then natočil, jsou archivní záběry z let slávy Beatles, záběry ze zákulisí tvorby Now And Then v devadesátých letech s Harrisonem a také ze seancí z let 2022 a 2023. Fotky Paula a Ringa z letošního roku se mísí se smějícím se Harrisonem a Lennonem ze šedesátých let.

Umělá inteligence dodělala písničku Beatles. Vyjde ještě letos

Kultura

Ringo a McCartney nahrávají s Rolling Stones, píše list

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám