Hlavní obsah

Mistři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Český lev za nejlepší film roku 2004 mají možnost získat snímky Horem Pádem Jan Hřebejka, Král Zlodějů Ivana Fíly a  Mistři Marka Najbrta. Jde také o filmy s vůbec největším počtem nominací, Horem pádem jich má dvanáct, Král zlodějů deset a  Mistři sedm.

Foto: Alena Dolníčková

Na půdě Horáckého muzea proběhne jedno ze čtení během akce Noc literatury.

Článek

Při natáčení komorní hořké komedie Mistři odehrávající se ve vesnici někde na konci světa se sešla jak na postu režisérském, tak scénáristickém na poli celovečerní kinematografie skupina začátečníků. Scénář napsali společně Marek Najbrt, Benjamin Tuček a Robert Geisler, přičemž Marek Najbrt se pak posadil i na režisérskou sesli.

Podařilo se jim dát dohromady vynikající  herecké obsazení, složené z především z méně známých herců oblastních divadel. Výjimku tvoří zkušený Jiří Ornest a Jan Budař, který se nedávno před Mistry proslavil v Morávkově Nudě v Brně i řadě Morávkových divadelních inscenacích. Právě proto, že vsadili na profesionály a nikoli na tolik oblíbené neherce, můžeme každému z nich jejich roli, byť i tu nejšílenější, věřit.

Samotný příběh je jednoduchý: V malé vybydlené vesničce odkud již každý, kdo mohl, utekl, žije několik vytrvalců, kteří ani sami nevědí proč zůstávají. Společnou mají víru, své sny v lepší zítřek, nebo prostě jen v lepšího něco. Karel problematickému vlastnictví hospody, na kterou se chystá exekutor. Jeho žena Zdena lásce autobusáka Milana, který ale věří, že tuhle mizernou linku vymění za trasu k moři. Pavel by chtěl věřit, že "volno", které dostal v práci, je jen zdravotní a Pepík s Karlem hokejovým obrazům, které vidí Bohouš na dně flašky s ředidlem, z níž si přihne, kdykoliv není na rum - což není prakticky nikdy.

Kdesi daleko se totiž právě hraje mistrovství světa v ledním hokeji a všechny více či méně ztracené iluze dostávají v hospodě před televizní obrazovkou konkrétnější a nadějnější obrysy. Zápas od zápasu to vypadá na splnění nejsmělejších snů a jestli porazíme ještě Kanadu, budeme mistři! My všichni, kteří pod červeno-modro-bílou vlajku patříme. Musíme si jen pořádně fandit.

A ještě jedno je na filmu sympatické - každý z nás tyhle typy zná. Což je stejnou měrou zásluha textu, těch, kdo ho na plátně tlumočí, i režie - u debutanta v oboru celovečerní tvorby až překvapivě zralé.

Mistři, ČR 2004, režie: Marek Najbrt, scénář: Marek Najbrt, Benjamin Tuček a Robert Geisler, kamera: Miloslav Holman, hudba: Petr Marek, hrají: Jan Budař, Jiří Ornest, Klára Melíšková, Leoš Noha, Tomáš Matonoha, Cyril Drozda, Jan Řehák, Josef Polášek, Will Spoor.

Související témata:

Výběr článků

Načítám