Hlavní obsah

Milovaný tenis jako obraz života

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin Švehla, ekonom, novinář i pedagog, miluje jako „rekrouš“, což je výraz pro rekreačního tenistu, sport hraný kdysi jen s bílými míčky natolik, že se rozhodl vzdát mu hold v povídkové knize Tenis volným stylem (Brána, 168 stran, 229 Kč).

Foto: nakladatelství Brána

Obal knižní novinky

Článek

S obdivem ke svému otci Jindřichu Švehlovi, kdysi vyhledávanému dramaturgovi ČsT a dramatikovi, sebral odvahu a vědom si potřeby humoru, rozhlédl se kolem po lidech projevujících úctu k tenisové raketě.

Švehla má nejen dar humoru, ale vzhledem k těžkému žánru povídky i schopnost neočekávaného závěru, kořeněného ironií a kontrastem. A to kontrastem jak v jazykových souslovích, který je solí řeči, tak i vzhledem k tématům a motivům povídek.

Příběhy vypravěče i komentátora se týkají mužů, žen, živých i mrtvých, a dokonce i míčků. Vždyť kdo jiný docení, jaké ruce si ho nadhazují k servisu nebo čeho všeho mohou být takové kulaté nesmysly účastny. Vše ale směřuje k lidem.

Takže nejde jen o tenis či sport, ale zkušenosti z byznysu, manželství či rozvodových řízení obnažující charaktery lidí a čtenář si zapamatuje i radu, že všechno, k čemu člověk přičichne, se mu může hodit a může mu to přinést štěstí. A když se to dělá s radostí a naplno, tak to je ze všeho nejdůležitější. I když jde o tenis, autor vypovídá o celém světě.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám