Hlavní obsah

Mick Jagger popírá, že by útočil na Bushe

Právo, Novinky, aš, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák britské skupiny Rolling Stones Mick Jagger popřel, že by nová písnička Sweet Neo Con (Sladký neokonzervativec), která bude zařazena na desce A Bigger Bang, útočila přímo na amerického prezidenta George W. Bushe.

Článek

Připustil, že se text skladby podivuje nad některými kroky, které Bushova administrativa udělala, ale v žádném případě prý nejde o osobní útok.

"To není skladba, která by byla namířena proti jakékoli osobě," řekl o víkendu v americkém televizním programu Extra.

V textově poměrně ostré písni, v níž jako by se skupina výrazově vracela do šedesátých let, se mimo jiné zpívá: "Říkáš si křesťan a já ti říkám pokrytče, říkáš si patriot a já ti říkám kupo hoven."

Téma skladby vzbudilo velký rozruch v celém americkém tisku, International Herald Tribune upozorňuje především na to, že se část pop kultury politizuje, protože "když i Rolling Stones místo typických písní o sexu a lásce natočili skladbu Sweet Neo Con". Dává to do souvislosti s rostoucím odporem proti vleklé válce v Iráku, kde zůstává výsledek v nedohlednu.

Jagger ve stopách Madonny

Mediální rozruch kolem písně Sweet Neo Con, však má význam i pro samotné Rolling Stones, poutá pozornost k chystanému albu A Bigger Bang, první dlouhohrající desce skupiny po osmi letech. Také kvůli němu skupina ve středu nečekaně vystoupila v Torontu, kde lístek stál jen deset dolarů.

Není to však poprvé, co pop hvězdy přišly s dílem, které kritizovalo politiku George Bushe a vzbudilo velký rozruch. Udělala to na začátku roku 2003 Madonna v původní verzi videa k písni American Life. Madonna v něm ve vojenské uniformě vrhala granáty, načež následoval záběr na roztrhaná těla civilistů. I Madonna nakonec řekla, že neútočí přímo na Bushe. Původní verze videa přitom byla stažena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám