Hlavní obsah

Michal Suchánek: Snažím se zlepšovat v tom, co mi chybí

Po roce se na obrazovky Novy vrátila první řada kriminálky Odznak Vysočina a s jejím vyšetřovacím týmem i Karel Šmíd, kterého hraje Michal Suchánek. Natočená je už i druhá série. Její realizace skončila v závěru loňského roku a Suchánek u toho byl samozřejmě také.

Foto: TV Nova

Herec Michal Suchánek v seriálu Odznak Vysočina.

Článek

Seriál se natáčel na Vysočině, velká část děje byla zasazená do fiktivního městečka Veselá, v němž pozorní diváci poznali Ledeč nad Sázavou.

„Několikatýdenní natáčení v exteriérech, to je pro mě vždy něco jako jet na tábor. Nejdřív se mi na něj nechce, protože nikoho nebudu znát, nenajdu si kamarády, nevím, s kým budu ve stanu, nebo mě budou nutit dojídat,“ řekl herec Právu.

„No a když pak tábor končí, přepadává mě vždy chvilková nostalgie. Proto jsem se na to natáčení docela těšil. Společně trávený čas v Ledči nad Sázavou během první série mi do života přinesl nové lidi, nová přátelství. Pro mě je to jeden z důležitých důvodů, proč takovou práci přijmu,“ doplnil.

Někteří diváci tvrdí, že jeho postava působí líně. On sám to ale vidí jinak. „Pro některé je možná kapitán Šmíd líný, já budu ovšem tvrdit, že je rozvážný,“ vysvětlil se smíchem povahu své postavy. Šmíd byl původně doktor, ale protože mu vadilo, že pacienti neposlouchají, co jim radí, odešel k policii.

V Odznaku Vysočina vede pětici vyšetřovatelů žena, kapitánka Dana Skálová, kterou hraje Monika Hilmerová. Že je v sérii jeho šéfem zástupkyně opačného pohlaví, není ale pro Suchánka problém.

„Asi jde o nějakou atraktivitu pro diváky. Ale já s tím nemám vůbec žádný problém. Ani v osobním životě mi schopné ženy na vedoucích pozicích absolutně nevadí. Naopak, někdy je to pro mě i jakási genderová výhoda,“ sdělil.

Herec přiznal, že pro něj bývá těžké nezasáhnout do situace ve scénáři, když by ji on jako autor, tvůrčí člověk i režisér pojal jinak.

„Je to strašně těžké! Pořád to v sobě řeším. Často mám tendence vyjadřovat se nahlas, pořád se na něco vyptávám, upozorňuji na chyby. Snažím se to potlačovat, protože tím můžu být dost otravný. Dnes už natáčení nevnímám vyloženě jako hereckou příležitost, ale jako možnost zdokonalovat se coby autor nebo režisér. Za herecký honorář můžu sledovat, jak si režisér staví záběry nebo jaké objektivy na ně volí kameraman. Snažím se zlepšovat v tom, co mi chybí,“ přiznal.

A jaký byl největší zážitek, který si z Vysočiny odnesl? „Hledání signálu. Z nějakého důvodu se operátor na Vysočině zřejmě rozhodl zvolnit s pokrytím. Všichni mi říkali: Ty vole, buď rád, odpočineš si… Jenže já potřebuji vyřizovat spoustu pracovních věcí, které mi souběžně běží jinde a nesouvisí jen s herectvím. Takže se mi odpočinek vůbec nehodil. Naopak, po natáčení jsem jel hledat místo se signálem a dvě hodiny úřadoval z auta,“ dodal Suchánek.

Reklama

Související články

Detektivky z Vysočiny budou pokračovat

Na Vysočině se připravují další díly kriminálního seriálu Odznak Vysočina. Vrátí se tým kriminalistů pod vedením kapitánky Dany Skálové (Monika Hilmerová),...

Výběr článků

Načítám