Hlavní obsah

Zlovolné historky z předměstí. Tady Vary ukáží skrývanou tvář Říma i dětství

Novinky, Lucie Sieglová

Film bratrů Damiana and Fabia D'Innocenzových Zlovolné historky z předměstí přináší na pozadí horkého léta příběhy tří rodin žijících na okraji Říma. Divákovi v rychlém sledu servíruje mix sociálních, poetických, groteskních i tragických prvků, které vytvářejí netypicky poutavý dějový koktejl.

Foto: KVIFF

Zlovolné historky z předměstí se odehrávají během školních prázdnin.

Článek

Snímek se odehrává během školních prázdnin a hlavními hrdiny jsou tu děti: dva chlapci a dvě dívky, kteří se potýkají s mnohdy těžko pochopitelným a vyhroceným chováním dospělých.

Prostředí, v němž se vyskytují, na ně doléhá s mimořádnou razancí. Především konání dvou otců - alfa samců, snažících se udržet iluzi bezvadných rodin, která se na konci zhroutí jako domeček z karet, stejně jako nečinnost submisivních a lhostejných matek, je podhoubím pro nejistotu a úzkost adolescentů.

„Děti ve Zlovolných historkách z předměstí jsme my, když jsme byli malí. Ale nejde o životopisný film. Nikdo z nás neměl úžasné dětství, protože v tom věku člověk ještě nezná pravidla hry. Příběh jsme napsali v devatenácti letech a rozhodli jsme se ho natočit nyní, když dozráváme, jinak už by mohlo být pozdě,“ řekl Fabio D'Innocenzo webu Cinecittá News.

Jeho dvojče Damiano upřesňuje: „Když jste děti, máte nesmírně ostré a bystré vnímání. Vidíte hrozné věci a říkáte si, že až budete velcí, všechno bude jiné. Ale tak to nefunguje. Teď byl ten správný čas natočit Zlovolné historky z předměstí, protože jsme v perfektním bodě mezi dětstvím a dospělostí.“

Ocenění z Berlína

Bratři D'Innocenzové si z letošního Berlinale odvezli za snímek Stříbrného medvěda za scénář.

V českých kinech diváci film uvidí 7. července v rámci přehlídky Tady Vary, suplující karlovarský filmový festival, jenž byl kvůli koronaviru přesunutý na příští rok.

Akce proběhne od 3. do 11 července a uvede celkem 16 titulů. Představení budou koncipována ve festivalovém duchu, budou doplněna odbornými úvody přenášenými on-line do sálu, do vybraných míst se chystají rovněž osobní delegace, uvedli organizátoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám