Hlavní obsah

Stanové městečko zaplnily stovky baťůžkářů

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary
Aktualizováno

Již zhruba 650 baťůžkářů, kteří přicestovali do Karlových Varů na filmový festival, se od pátku ubytovalo ve stanovém městečku na lehkoatletickém stadiónu v karlovarské městské čtvrti Tuhnice.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Stanové městečko v karlovarské části Tuhnice se v pátek odpoledne začalo plnit prvními stovkami mladých návštěvníků filmového festivalu.

Článek

"Jako každý rok je mnohem větší zájem o místa na travnaté ploše stadiónu na postavení stanu, než o místa v tělocvičně pod střechou,“ uvedla recepční stanového městečka Zdeňka Prokopová. „V pátek odpoledne dorazila hlavní vlna asi tří set baťůžkářů,“ dodala s tím, že jejich počet je srovnatelný s loňskem. „Kupodivu zatím nepřijeli žádní cizinci, ale na ty je ještě asi brzy,“ dodala.

Dobrá atmosféra

„Přijely jsme na šest nocí, ve čtvrtek 7. července se chystáme zpět domů,“ uvedla 21letá studentka z Prahy Bára Skřivánková. „Jsme tady už popáté v řadě,“ přidala se její o rok mladší kamarádka Bětka Hesová. „Nejvíce ze všeho nás lákají půlnoční filmy, protože mají nezaměnitelnou festivalovou atmosféru,“ prozradila Skřivánková. „Už jsme si vybrali erotický film Vodnické zpívánky a hororový snímek Krvavý Mikuláš,“ dodala.

Poprvé na filmovém festivalu v Karlových Varech je studentka Tereza Erbanová se svými dvěma kamarádkami z Prahy. „Máme rády filmy,“ vysvětlila nejdříve Erbanová ve stanovém městečku. „Navíc za takovou nízkou cenu tolik krásných a kvalitních filmů nikde neuvidíme. V neposlední řadě je to přeci rovněž pěkný začátek letních prázdnin,“ dodala s tím, že ve festivalovém varu chtějí zůstat do neděle 3. července. „Chystáme se na snímek Magic Trip o Americe 60. let, ale také na řadu dalších,“ poznamenala.

Ve Stanovém městečku si letos musí baťůžkáři ve srovnání s loňskem deset korun za jednu noc připlatit. Osmdesát korun je ale stále nejnižší cena za ubytování, kterou v Karlových Varech najdou, i když se jedná pouze o místo na stan. Jenže k tomu mohou baťůžkáři využívat sprchy, toalety, úschovnu zavazadel a také nepřetržitě otevřenou místní restauraci.

Ke snídani polévka

„Jsme na hosty dobře připraveni,“ uvedla vedoucí restaurace Romana Stinglová. Ke snídani nabízí kuchyně například polévku za třicet pět nebo smažená vajíčka za čtyřicet pět korun. „Polední menu je za 69 korun,“ dodala Stinglová s tím, že v nabídce jsou i zeleninové saláty pro vegetariány. Desítka pivo stojí dvacet pět korun.

Novinkou ve stanovém městečku je půjčovna jízdních kol. „Už několik jsme jich půjčili,“ uvedla Andrea Schlitzová. „Zapůjčení kola je ale podmíněno akreditací a velká část ubytovaných si ji teprve zařizuje, takže hlavní nápor teprve očekáváme,“ dodala s tím, že k dispozici je celkem šedesát jízdních kol různé velikosti. „Značka je stejná, aby se nikdo nedohadoval,“ uvedla Michal Hovorka z půjčovny. „Když se někomu porouchá kolo na cestě, stačí zavolat a já přijedu na kole na místo a pokusím se závadu odstranit,“ uzavřel.

Související články

Na festivalové filmy se bude jezdit na kolech

Na zdarma zapůjčených jízdních kolech budou moci návštěvníci při letošním 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který začíná 1....

Výběr článků

Načítám