Hlavní obsah

Nejlepší film vybírají na karlovarském festivalu i diváci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek, v den zahájení 56. ročníku MFF KV, zasednou první diváci v karlovarských filmových sálech. I oni budou moci vybírat nejlepší letošní festivalový film. Stačí jim k tomu jediné: vzít si před sálem papírový lístek Divácké ceny Práva. Zařazeny jsou do ní všechny celovečerní snímky vyrobené v letech 2021 a 2022.

Foto: Petr Horník, Právo

Svatbu Zátopkových točil Ondříček v pražském kostele sv. Antonína.

Článek

O vítězi hlasování rozhodují odevzdané, řádně označené modré lístky. Každý z nich má na sobě natištěnou stupnici 1-4, na níž podle vaší spokojenosti stačí zatrhnout jedno z vybraných čísel. Nejlepší je jednička, nejhorší pak čtyřka.

Sčítání v Thermalu

Aby byl váš hlas platný, musíte ho odevzdat hostesce, která obvykle stává v prostoru vstupu do kina, případně ho vhodit do připravené schránky. Takto vybrané lístky denně, po poslední projekci, putují do hotelu Thermal, kde se sčítají.

Thermal bude do filmového festivalu připraven

Domácí

Následující den se průběžné výsledky ceny objevují ve speciální rubrice Novinek.cz, MFF KV. Najdete ji v sekci Kultura. Nejčtenější zpravodajský web u nás je jinak hrdým mediálním partnerem akce – podobně jako deník Právo – a přináší z něj rozsáhlé zpravodajství.

Poslední sčítání pak proběhne v sobotu 9. července nad ránem. Veřejnost se poté jméno vítěze dozví při vyhlašování konečných výsledků 56. ročníku MFF KV.

Signál distributorům

Divácká cena Práva je považována za velmi důležitý signál, jak by mohl film bodovat (nejen) v českých kinech. Během festivalu se totiž do hlasování zapojují desítky tisíc lidí, kteří dávají dalším zájemcům potenciální signál: na tohle určitě jděte.

Foto: Právo - Petr Horník

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška na tiskové konferenci k připravovanému 56. ročníku.

Historické výsledky Divácké ceny Práva ukazují, že návštěvníci festivalu hojně fandí dokumentům a českým filmům. Leckdy se vše spojí dohromady. Například na předposledním ročníku, 54., vyhrál Diváckou cenu Práva snímek Jiří Suchý – Lehce s životem se prát, který vypráví o této legendě našeho divadla. Natočila jej a ve Varech uvedla Olga Sommerová.

Foto: Petr Horník, Právo

Filmová kritička deníku Právo Věra Míšková předává diváckou cenu 54. ročníku MFF KV Olze Sommerové. Získala jej za dokument o Jiřím Suchým.

Právě ona bodovala u laických porotců i v minulosti, konkrétně v roce 2014. Tehdy ocenili její film Magický hlas rebelky, o další československé kulturní hvězdě, zpěvačce Martě Kubišové. Loni zase diváky uhranul snímek Davida Ondříčka o slavném běžci Zátopek.

Přijeďte, hlasujte

Loni festivaloví diváci odevzdali téměř 53 tisíc hlasovacích lístků. Opakovaně se také ukázalo, že rozhodnout o konečném pořadí ceny může i velmi malý počet hlasů. Není výjimka, že o umístění v prestižní první desítce rozhodují setiny procent.

David Ondříček: Zátopek v Americe určitou stopu nechal

Film

A jak to dopadne letos? Přijeďte na MFF KV, zajděte si do kina a nezapomeňte natrhnout nenápadný modrý lístek. Při odevzdání může být klidně zmuchlaný, špinavý, jen ať je správně označený v místě známky! Teprve poté se váš hlas skutečně započítá.

 Výsledky divácké ceny Práva

RokSnímekRežie
2021ZátopekDavid Ondříček
2019Jiří Suchý - Lehce s životem se prátOlga Sommerová
2018Rain ManBarry Levinson
2017Wind RiverTaylor Sheridan
2016Tohle je náš světMatt Ross
2015MládíPaolo Sorrentino
2014Magický hlas rebelkyOlga Sommerová
2013RevivalAlice Nellis
2012Hasta la vista!Geoffrey Enthoven
2011Nickyho rodinaMatej Mináč
2010VeterániNikolaj Steen
2009Na velikosti záležíErez Tadmor, Sharon Maymon

Reklama

Výběr článků

Načítám