Hlavní obsah

Kontroloři zjistili na varském festivalu nepoctivé prodeje, především nedolité panáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především nedolité „panáky“ alkoholu zjistili při kontrolách na letošním 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech inspektoři České obchodní inspekce. Pochybění zaznamenali takřka u poloviny kontrolovaných prodejců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Za první čtyři dny festivalu jsme provedli třicet dvě kontroly u obchodníků v obchodně-správní a lázeňské části Karlových Varů a u patnácti jsme došli ke zjištění pochybení,“ uvedl ředitel západočeské pobočky České obchodní inspekce (ČOI) v Plzni Jan Řezáč.

„V deseti z patnácti zjištění došlo k předražení kvůli nedolití nebo nedodržení hmotnosti,“ pokračoval ředitel.

„To mi přijde docela hodně, protože v minulosti převažovaly méně závažné přestupky, kdy chyběly například ceníky,“ dodal.

Nedolití alkoholu

„Předražení nejsou v korunách, ale v hodnotách nad deset korun, což je pro nás velmi překvapujících,“ přiznal ředitel inspektorů, kterých je letos na festivalu v kontrolní činnosti zapojeno zhruba deset, tedy méně, než bývalo v minulosti obvyklé.

Nejvíce bylo nedolití alkoholických nápojů.

„Máme tu například případ nedolití becherovky s předražením za patnáct a dvacet čtyři koruny. Pak tu máme opět becherovku a Jack Daniels s předražením za čtrnáct korun,“ prozradil Řezáč.

„Sedmnáct korun předražení jsme zjistili u hranolek, kde nebyla dodržená jejich avizovaná hmotnost,“ doplnil.

ČOI rozdala na místě obchodníkům v součtu šest pokut v souhrnné částce dvacet sedm a půl tisíce korun. Další přestupky, tedy zbylých devět závažnějších, jsou podstoupeny do následného správního řízení.

Menší počet kontrol

Zatímco na místě může kontrolor udělit pokutu až do výše deseti tisíc korun, v případě správního řízení je horní limit pět milionů korun. Podle Řezáče se ale výsledné sankce tak vysoké hranici ani nepřiblíží.

Záležet bude například na tom, zda se obchodník dopustil přestupku opakovaně, a to i s ohledem na roky minulé a tehdejší případné škraloupy.

ČOI: Téměř 70 procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon

Ekonomika

Menší počet kontrolorů v letošním roce byl podle ředitele západočeské ČOI nasazen proto, aby se po dvou covidových letech, které podnikatelům nepřály, mohli obchodníci opět nadechnout.

„Nicméně ty výsledky nejsou úplně pozitivní. Chtěli jsme kontrolní činnost od čtvrtka trošičku utlumovat, ale budeme to muset přehodnotit,“ konstatoval Řezáč.

„Budeme zřejmě v plné síle působit až do soboty,“ dodal s tím, že v minulosti se provádělo sto dvacet kontrol během MFF a letošní plán byl poloviční.

Reklama

Výběr článků

Načítám