Hlavní obsah

Karlovarský festival se začal balit

Letošní 55. ročník Mezinárodní festival v Karlových Varech je již minulostí a začal se balit. Ve vestibulu Thermalu zmizel červený koberec, pouze u hlavního vchodu ještě dopoledne zůstal, takže se na něm fotili s Křišťálovými glóby poslední hosté festivalu. Ve Stanovém městečku bylo ve stejnou dobu posledních zhruba deset stanů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Festival skončil. Stany mizejí.

Článek

„Letos využilo služeb Stanového městečka zhruba 850 návštěvníků festivalu. Je to méně než v minulosti,“ uvedla Simona Vránová, ředitelka městské společnosti KV City Centrum, které provozuje Stanové městečko na přírodním koupališti Rolava.

„Žádný zvláštní problém jsme během festivalu neřešili,“ poznamenala s tím, že festival proběhl hladce.

„Byli jsme tady od pátku, tedy od začátku festivalu, až do konce,“ prozradil Oldřich z Prahy, když balil v neděli dopoledne ve Stanovém městečku se svojí přítelkyní stan.

„Počasí bylo takové, jaké bylo,“ krčil rameny nad otázkou, jak moc je trápilo studené a deštivé počasí. Prostě to neřešili. „Nejvíce mě zaujal německý film, který se jmenoval Ne,“ prozradil mladík, který byl na MFF podeváté a jeho přítelkyně dokonce po jedenácté.

 Riziko? Podle hejtmana žádné

Pozitivně vnímal letošní ročník karlovarského filmového festivalu i karlovarský hejtman Petr Kulhánek (STAN). V kině byl celkem pětkrát.

„Festival hodnotím velmi pozitivně, protože se ukázal hlad po kultuře ze strany českého národa. Hlavně hodnotím to, že všechno proběhlo v naprosté pohodě,“ uvedl s tím, že podle statistik neznamenal festival ani žádné epidemiologické riziko.

„Pro mě největší zážitek byl soutěžní film Zkouška, což je film z iráckého Kurdistánu, což hrozně silný příběh a zpracování a herecké výkony byly opravdu vynikající,“ svěřil se.

Ošizené panáky

Vedle filmových představeních nabízel festival i řadu doprovodných akcí. K nim patřilo i občerstvení, která se nabízela na každém kroku. Oproti minulým rokům byli prodejci o něco poctivější.

„Provedli jsme celkem 39 kontrol a sedmnáct nedopadlo dobře,“ uvedl ředitel západočeské pobočky České obchodní inspekce v Plzni Jan Řezáč.

„Dvanáct z nich bylo vyřešeno příkazem na místě a pět jich jde do správního řízení,“ pokračoval s tím, že největší provinění dosáhlo čtyřiceti korun u tří štamprdlí nalitých pod míru. „U jednoho panáku chybělo devět mililitrů, což je takřka čtvrtka panáku,“ popisoval Řezáč.

„Tento ročník byl specifický i tím, že nebylo tolik stánků jako v minulosti, a také ročním obdobím a počtem návštěvníků, takže se to těžko srovnává. Už to nebyla taková divočina,“ hodnotil ředitel inspektorů.

„Příští rok, až to bude v červenci, tak přijedeme ve větším počtu a půjdeme do terénu i ve večerních hodinách, kdy bývá obsluha dravější a drzejší. Je dobré, když o nás budou vědět nejenom přes den, ale i večer nebo v noci,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám