Hlavní obsah

Karlovarskou filmovou soutěž vyhrál Anděl u moře, tleskalo se Íránu

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Překvapením skončil 44. ročník karlovarského festivalu, který se uzavřel v sobotu galavečerem a předáním ocenění. Velkou cenu si domů odveze belgický tvůrce Frédéric Dumont s uměleckým, téměř biblickým příběhem Anděl u moře. Slavnostního večera se zúčastnila řada hostů v čele s Johnem Malkovichem a Antonio Banderasem.

Článek

Zaplněný sál hotelu Thermal sledoval od půl sedmé výtvarnou igelitovou kreaci bratří Cabanů.

Přítomné hosty v čele s exprezidentem Václavem Havlem, ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem a řadou herců a celebrit přivítal svým otrlým humorem Marek Eben.

Foto: Petr Horník, Právo

Židle pro VIP hosty

„Člověk by nevěřil, jaké umění se dá dělat s igelitem a několika vysavači na trávu. Takový igelitový pytlík můžete nasadit i manželce na hlavu a pustit jí dovnitř vzduch. Získáte tak novou kvalitu vašeho života,“ řekl z pódia Eben.

Kahani vyzval k potlesku za Írán

Vítězným filmem porota vyhlásila drama Anděl u moře [celá zpráva], který patří mezi náročné filmy s výsostně metaforickým podobenstvím, používající řadu biblických motivů.

Belgický filmař Frédéric Dumont tu vypráví příběh západní rodiny izolované mezi marockou pouští a mořem.

Otec, jehož hraje známý dardennovský herec Olivier Gourmet, se mladšímu synovi svěří se svým odhodláním spáchat sebevraždu. Louis se s tíživým tajemstvím nedovede snadno vypořádat a postupně zabředá do otcovy zvrácené moci. Dumont získal finanční odměnu 30 tisíc dolarů (téměř 570 tisíc korun).

FOTO: www.iffkv.cz

Zvláštní cenu poroty se dvaceti tisíci dolary (skoro 360 tis. Kč) získal snímek pojmenovaný Dvacet, který nás zavádí do současného Íránu.

„Chápu to tak, že tahle cena patří celému iránskému lidu,“ řekl na pódiu režisér Abdolreza Kahani. Ten následně vyzval publikum, aby potleskem ocenilo jejich emancipační snahu.

Oceněná německá komedie

Cena za režii připadla německému filmaři Andreasi Dresenovi s jeho na německé poměry překvapivou komedií Whisky s vodkou, která líčí peripetie natáčení stárnoucího a obtížného herce, jemuž nedůvěřivý producent zařídí konkurenta na záskok. [celá zpráva]

„Neočekával jsem nic, protože jsme přijeli s komedií - a to z Německa. Ale zdejší karlovarské publikum je nejskvělejší, jaké jsem kdy zažil. Připomíná to tady spíše rockový koncert,“ uvedl šťastný a dojatý režisér.

Cenu jí předal Roy Marsden, představitel inspektora Dalglieshe. Na pódiu musela herečka odrazit Ebenovu drzou otázku, jestli a proč se skutečně jmenuje Paprika: "Moje máma byla Američanka a očekávala, že budu mít rusé vlasy."

Mužskou kategorii si rozdělili dva herci, již zmíněný Olivier Gourmet a Paul Giamatti za roli v italském filmu Duše Paula Giamattiho. Zvláštní uznání určila hlavní porota teprve šestnáctiletému Filipu Garbaczovi za jeho výkon v polském postsocialistickém dramatu mladých prostitutů z pohraničí Sviňky. [celá zpráva]

Přehled vítězů 44. ročníku karlovarského filmového festivalu
Cenafilmrežie/herec/herečka
Křišťálová glóbusAnděl u mořeFrédéric Dumont
Zvláštní cena porotyDvacetAbdolreza Kahani
Cena za režiiWhisky s vodkouAndreas Dresen
Cena za nejlepší ženský herecký výkonPotleskPaprika Steen
Cena za nejlepší mužský herecký výkonAnděl u moře/Duše Paula GiamattihoOlivier Gourmet/Paul Giamatti
Zvláštní uznání za herecký výkonSviňkyFilip Garbacz
Cena za nejlepší dokumentární film (do 30 minut)WagahSupriyo Sen
Zvláštní uznáníNež to začne boletMarcin Koszałka
Cena za nejlepší dokumentární film (nad 30 minut)OsadnéMarko Škop
Zvláštní uznáníŽijeme na veřejnostiOndi Timoner
Soutěž na východ od západuJeden a půl pokojeAndrej Chržanovskij
Zvláštní uznáníPrasklinaMichał Rosa
Divácká cena deníku PrávoNa velikosti záležíErez Tadmor, Šaron Maymon

A zase Marko Škop

Soutěž dokumentů nad 30 minut ovládl opět slovenský filmař Marko Škop, který se po triumfu s filmem Jiné světy (2006) vrátil do Varů vítězným titulem Osadné.

Líčí příběh zapadlé rusínské vesnice, kde se už skoro nerodí děti a jejíž představitelé se vydávají do Bruselu, aby získali podporu na rozvoj turistického ruchu.

Cenu diváků deníku Právo, kterou předala kritička Věra Míšková, dostal izraelský snímek Na velikosti záleží Ereza Tadmora, Sharona Maymona. [celá zpráva] Moderátor Eben hned prostořece poznamenal, že „křišťálová koule poputuje zřejmě rovnou do Izraele".

Sekci Na východ od západu vyhrál ruský Jeden a půl pokoje Andreje Chržanovského, zvláštní uznání připadlo filmu Prasklina ztvárňující postkomunistickou realitu, který se vyrovnává s problematikou bývalých agentů ve společnosti.

Na závěr prezident festivalu Jiří Bartoška odtajnil, že příští již 45. ročník největší přehlídky filmu u nás se uskuteční od 2. do 10. července 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám