Hlavní obsah

Divácká cena Práva vybírá nejlepší film z pohledu laiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek, v den zahájení 57. ročníku MFF KV, se rozdají před tamními kinosály znovu hlasovací papírové lístky. Jejich natržením následně diváci vyberou nejlepší film v rámci Divácké ceny deníku Právo. Zařazeny do ní jsou snímky vyrobené v letech 2022 a 2023.

Trailer: PSH Nekonečný příběhVideo: Aerofilms

 
Článek

Každý z lístků má na sobě natištěnou stupnici 1-4, na níž – podle (ne)spokojenosti s filmem – stačí zatrhnout jedno z čísel. Nejlepší je jednička, nejhorší pak čtyřka.

Papírový hlas následně stačí odevzdat hostesce, případně vhodit do připravené, označené schránky.

Všechny lístky se koncem dne svážejí do centra festivalu, do hotelu Thermal, kde se průběžně sčítají. To, jak si váš titul stojí, si můžete zjistit ve speciální rubrice Novinek.cz, MFF KV. Konkrétně v sekci Divácká cena deníku Právo.

Nejčtenější český zpravodajský web je jinak hrdým mediálním partnerem akce – podobně jako Právo – a přináší z něj rozsáhlé zpravodajství.

Od začátku do konce

Divácká cena deníku Právo se letos rozběhne 30. června, v den zahájení festivalu. Poslední lístky do ní budou započteny v sobotu 8. června nad ránem. Veřejnost se jméno jejího vítěze dozví při vyhlašování konečných výsledků 57. ročníku MFF KV.

Křišťálová soška, kterou si ocenění z Varů odváží, patří k těm, co spolehlivě nalákají diváky následně do kin. Případní distributoři si totiž na festivalovém publiku mohou ozkoušet, jak by mohl titul obstát v českých kinech. Historicky se v hlasování tradičně daří dokumentům i českým a slovenským tvůrcům.

Foto: Irena Zlámalová

Olga Sommerová a Jiří Suchý

Rekordmankou z tohoto pohledu je režisérka Olga Sommerová, která Diváckou cenu deníku Právo ovládla hned dvakrát. V roce 2019 se snímkem Jiří Suchý – Lehce s životem se prát a v roce 2014 se snímkem Magický hlas rebelky, jenž vypráví o životě legendární zpěvačky Marty Kubišové.

I loni se zadařilo hudebníkům. Život raperů sledoval David Vodrážka v dokumentu PSH Nekonečný příběh.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapela PSH vystoupila 2. července 2022 na tiskové konferenci v rámci 56. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech při příležitosti uvedení nového filmu o skupině PSH Nekonečný příběh. Na snímku Mike Trafik, Orion a Vladimír 518.

Přijeďte, hlasujte

Typické pro Diváckou cenu Práva také je, že v rámci odevzdaných desítek tisíc hlasů na konec rozhodují o pořadí v prestižní desítce setiny procent. Tedy často doslova „pár“ hlasů.

A jak to dopadne letos? Přijeďte na MFF KV, zajděte si do kina a nezapomeňte natrhnout nenápadný modrý lístek. Při odevzdání může být klidně zmuchlaný, špinavý, jen ať je správně natržený v místě známky! Teprve poté se váš hlas skutečně započítá.

Výsledky Divácké ceny Práva
RokSnímekRežie
2022PSH Nekonečný příběhŠtěpán Vodrážka
2021ZátopekDavid Ondříček
2019Jiří Suchý – Lehce s životem se prátOlga Sommerová
2018Rain ManBarry Levinson
2017Wind RiverTaylor Sheridan
2016Tohle je náš světMatt Ross
2015MládíPaolo Sorrentino
2014Magický hlas rebelkyOlga Sommerová
2013RevivalAlice Nellis
2012Hasta la vista!Geoffrey Enthoven
2011Nickyho rodinaMatěj Mináč
2010VeterániNikolaj Steen
2009Na velikosti záležíErez Tadmor, Sharon Maymon
200812Nikita Michalkov
2007Vratné lahveJan Svěrák
2006Jiné světy (Iné svety)Marko Škop
2005Můj život s otcemSébastien Rose
2004Příběh o uplakaném velbloudoviByambasuren Davaa, Luigi Falorni

Reklama

Výběr článků

Načítám