Hlavní obsah

Raut na filmovém festivalu: Skoro tuna jídla, z toho 160 kilogramů sushi

2:51
2:51

Poslechněte si tento článek

Karlovy Vary

Téměř jednu tunu jídla připravují na závěrečnou sobotní party 59. ročníku karlovarského filmového festivalu. Raut se koná v Grandhotelu Pupp a tamější šéfkuchař Ondřej Koráb očekává tradičně největší zájem o sushi. „Půjde o zhruba sto šedesát kilo. Loni kvůli tomu kolegové nespali a jeli šestatřicet hodin v kuse,“ vypočítal.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Šéfkuchař Grandhotelu Pupp Ondřej Koráb

Článek

Letos tým, který vede Julius Surmaj, posílil. „Už teď chystají zeleninu, vaří kuřecí salát, míchají wasabi a dělají další věci, aby mohli kolem půlnoci začít motat,“ přiblížil v pátek dopoledne Koráb.

Na závěrečný raut dorazí přibližně tisícovka hostů, pro které bude připraveno 950 kilogramů jídla. „Celý grandhotel se vlastně přetvoří v jeden velký bufet,“ nastínil šéfkuchař. Například z Malé dvorany se stane prostor pro studenou kuchyni, před barem Rendez-vous se bude grilovat, do Pupp-up zóny zamíří hosté na sushi.

Ač se jedná o mezinárodní akci s rozmanitou nabídkou, prostor dostane i česká gastronomie včetně regionálních potravin. Jedním z lákadel bude speciálně upravený sýr Gran Moravia. „Koupili jsme celý bochník, který jsme rozkrojili a vydlabali. Ohřejeme těstoviny, hodíme je dovnitř, takže z rozpuštěného sýru vznikne omáčka,“ popsal Koráb.

Strávníci mohou ochutnat také šunku na medu, vepřovou panenku, kuřecí a zeleninové špízy nebo topinky na sádle. Co se týká sladkého, zajímavostí bude ledová socha inspirovaná festivalovým symbolem. „Do ní vyskládáme zhruba třicet kilo různého ovoce,“ zmínil šéfkuchař.

Doplnil, že na velké experimenty příliš nesázejí. „Někdy je opravdu nejlepší nebýt až příliš kreativní. Stejné je to, když připravujeme i naše tradiční menu, jako například hovězí na smetaně se špekem s karlovarským knedlíkem, kachnu se zelím s fenyklem nebo telecí řízek s bramborovou kaší s brusinkami. To jsou bestsellery nejenom pro Čechy, ale i zahraniční hosty,“ vyjmenoval.

Jeho tým standardně tvoří 43 lidí a deset studentů. Kvůli festivalu celkový počet navýšil na 80. „V sobotu, kdy je raut, začínáme v osm hodin ráno a končíme kolem nedělní čtvrté. To je hodně náročné, ale už jsme všichni skvěle sehraní,“ pochválil své kolegy.

Jeho slova potvrdil ředitel grandhotelu Jindřich Krausz. Doplnil, že za nejtěžší považuje kompletní proměnu Puppu. „Přijede tisíc lidí, takže prostory je potřeba nachystat a vlastně celé přestavět,“ řekl Novinkám.

Večírek obvykle končí kolem třetí čtvrté ráno. „Ale stále jsme hotel, kde jsou ubytovaní hosté. Takže ráno v sedm hodin už musí být hotové snídaně a nikdo nesmí poznat, že se nějaká party konala. Znamená to velký úklid a opětovnou přestavbu,“ sdělil Krausz.

Aby se vše stihlo, zapojené jsou další desítky lidí. Jakmile odjede poslední host z Puppu, nastává pro vedení grandhotelu i personál odpočinek. Ale ne na příliš dlouho. „Pomalu totiž začneme chystat další ročník festivalu, který bude jubilejní (šedesátý). Chceme hostům opět poskytnout to nejlepší, co umíme,“ podotkl ředitel.

Výběr článků

Načítám