Hlavní obsah

Nestydatost. Lidé na karlovarském festivalu si stěžují na vysoké ceny v restauracích

3:06
3:06

Poslechněte si tento článek

Karlovy Vary

Je tu opravdu draho. Ceny jsou vyšponované víc než v Praze. Takové komentáře zaznívají od některých lidí na karlovarském filmovém festivalu, když si prohlížejí menu vystavené před restauracemi či u stánků. Proto hledají levnější alternativu, koupí si jen něco menšího k snědku nebo vyrazí do supermarketu.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Servírka Jana Gijenko, která pracuje v restauraci Plzeňka, ukazuje menu. Kachna tady stojí 470 korun.

Článek

Blažena Urgošíková si u stánku poblíž hotelu Thermal objednala farmářské brambory a nebyla vůbec spokojená. „Sice jsem zaplatila sto padesát korun, ale jídlo bylo opravdu hnusné,“ okomentovala.

Ceny v Karlových Varech zhodnotila jako přemrštěné. „Zkusíme najít nějakou slušnou restauraci,“ doplnila. Její kolega Vladimír Opěla nešetřil kritikou. „Je to nestydatost,“ zdůraznil, když si prohlížel menu u Bistrotéky v ulici T. G. Masaryka. „Caesar salát s grilovaným kuřecím masem stojí skoro tři sta korun. Tohle není ani v Praze,“ poukázal. Oproti tomu plzeňský guláš s chlebem tady mají za 225 korun, smažený vepřový řízek za 195 Kč.

Vysoké ceny zaznamenaly také Alena Němcová a její dcera, jež dorazily z Mariánských Lázní. „Řekla bych, že teď to ještě stouplo. Je tu draho. Každý to ale řeší po svém. Paní vedle nás si rozbalila svačinu. Dost lidí chodí do mekáče, což vyjde pořád levněji než některé restaurace,“ porovnala Němcová.

Narážela například na restauraci Plzeňka na kolonádě, kde se hlavní jídla pohybují od 300 korun výš. Třeba smažený sýr vyjde na 310 Kč, kuřecí řízek na 350, kachna dokonce na 470 korun. „Tu bych si opravdu nedala,“ doplnila Němcová.

Servírka z Plzeňky Jana Gijenko však namítla, že jde o obrovské porce a kvalitní pokrmy. „Máme dobré recenze od zákazníků, což je rozhodující,“ podotkla.

Její slova potvrdila Veronika Coufalová, která zrovna seděla na předzahrádce. „Raději si vyberu něco kvalitnějšího, kde se dobře najím. Beru to tak, že oni si taky potřebují vydělat. Jsem z Prahy, takže jsem zvyklá si připlatit,“ sdělila.

Gijenko nicméně přiznala, že někdy si lidé na ceny stěžují. „To se téměř vždycky týká piva, které máme za devadesát korun, ale je tankové,“ dodala.

Také hlavní číšník v restauraci Asti je přesvědčený, že každý podnik si najde svého klienta. Za špagety aglio olio příchozí zaplatí 279 korun, pokud si dají těstoviny s mořskými plody, kde jsou chobotnice, slávky, krevety a kalamáry, pak dokonce 549 Kč.

„Pastu si vyrábíme sami. Všechny suroviny jsou čerstvé, žádné polotovary. Vždyť i párek v rohlíku ve Varech stojí sto padesát korun,“ uvedl s tím, že někteří hosté se jim pravidelně vracejí.

Jde třeba o Stanislava Žáčka a jeho manželku Miroslavu. „Jídlo je perfektní. Prošli jsme celé město, nikde nevaří jako tady. Kvalita rozhodně odpovídá ceně,“ shodli se partneři.

Oproti tomu festivalový návštěvník Lukáš Kroupa z Klatov se snaží najíst levněji. „Je to jako v Praze. Ale když hledám, najdu oběd za dvě nebo tři sta,“ vypočítal.

Uspořit chtějí rovněž kamarádky Lenka Sedlemeierová a Gabriela Krušinová. „Stravujeme se většinou u stánků. Na restaurace ani není čas. Tady u Rohlíku se najíme dobře a není to tak drahé. Někdy zajdeme i do supermarketu,“ přiznaly.

Výběr článků

Načítám