Hlavní obsah

Člověk, který zůstal v těžkých chvílích pevný. Martin Finger ve filmu Slovo

V novém snímku Beaty Parkanové si Martin Finger zahrál notáře Václava, který byl inspirován režisérčiným dědečkem. Za socialismu byl morální autoritou pro své okolí a rodinu. Tlak režimu ho ovšem dožene až do psychiatrického ústavu.

Trailer filmu Slovo

 
Článek

Václav je mimořádně zásadový člověk, je konzervativní nejen uvnitř, ale i navenek, třeba mluveným projevem, který může znít občas až biblicky. Finger pro Novinky připustil, že je těžké takhle mluvit.

Foto: Bontonfilm

Slovo s Gabrielou Mikulkovou a Martinem Fingerem

„Bojoval jsem s tím a není to poprvé v mé kariéře, kdy musím zpracovat text, který nejde úplně do pusy. Tady na tom Beata trvala. Mým úkolem jako herce je, aby to nešustilo papírem, ale zároveň z toho neodpářete to, že ta slova takhle znějí. Věřil jsem, že Beata jasně ví, proč to tam má být,“ vysvětlil.

„Kromě vyprávění jsem dostal tlustý fascikl různých udání a posudků na toho dědečka, to nebylo pěkné čtení.“

Beata Parkanová: Jakýkoli slib lze vzít zpátky. Není dogmatem

Styl

„Je to nadčasové téma. Beatin styl psaní a vedení herců a všechny komponenty při natáčení soustřeďuje jen na duši člověka, schopnost komunikace mezi lidmi a veškeré detaily. Mnohdy se to zdá jako nenápadná věc. Pod tím je obrovské drama. A ta nefaleš, snaha zachytit člověka takového, jaký je v určitých okolnostech, to Beata dokáže naprosto perfektně. Já mohu říct, že jsem rád, že jsem hrál člověka, který dokázal být v těžkých chvílích pevný i za cenu traumat v rodině a zdraví,“ dodal.

„Vycházeli jsme z příběhu babičky a dědy, kteří mě do velké míry vychovávali,“ zavzpomínala režisérka Beata Parkanová.

Foto: Bontonfilm

Znovu obsadila také Jenovéfu Bokovou. Na snímku i s Taťjanou Medveckou.

„Děda byl notář, který nikdy nevstoupil do komunistické strany a babička byla silná, lehce šílená žena, která držela rodinu pohromadě. Na základě pocitu z nich a i toho, jak o sobě vyprávěli, jsem Slovo napsala. Nemůžeš ale vykreslovat lidi ze své rodiny a dělat portrét předků ve filmu. Spíše vezmeš energii, rozpoložení, potom vytváříš nové postavy.“

Taťjana Medvecká vzdoruje stáří stejně jako její filmová postava

MFF KV

Herečka Gabriela Mikulková ztvárnila Václavovu manželku a myslí si, že film je hlavně o svobodě.

„Vznikla tragikomedie a přitom je to na základě smutného osudu. Na základě reálné události. Jsem moc ráda, že hraju ve filmu, kde je alespoň pro mě hlavní téma svoboda,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám