Hlavní obsah

Beáta Kaňoková: Hraju ženu, která neví co dál

O ženách v krizi je snímek rumunsko-maďarské režisérky Cristiny Groșan, kde si zahrály Taťjana Medvecká, Beáta Kaňoková, Vica Kerekes či Jana Stryková. Představily ho na karlovarském festivalu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Beáta Kaňoková

Článek

„Je to poměrně široká koprodukce, česko-maďarsko-italsko-slovenská,“ uvedl producent Marek Novák. ”Film je ale obsazen českými herečkami a herci a točil v Praze a v Plzni.“

Ve středu dění scénáře Kláry Vlasákové jsou tři ženy různých generací. Svou favoritku mezi nimi režisérka Cristina Groșan nemá: „To je jako ptát se matky, které dítě má nejradši. Miluju všechny postavy a bylo radostí najít pravdu za každou z nich.“

Herečka Beata Kaňoková hraje matku, která žije ve vztahu se ženou.

„Prochází velkou osobní krizí, nachází se v bodě života, kdy neví, co dál. Události, které se dějou, ji donutí jednat. Je tam ještě jedna věc, která ovlivňuje, jak se chová, trpí insomnií, nemůže spát,” popsala Kaňoková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Taťjana Medvecká a Beáta Kaňoková

”Trpí nepříjemnými stavy a do toho neví, jestli chce být víc matkou, nebo chce kariéru. Má pocit, že nic nedokázala a pak v sobě objeví takovou sílu.

Jsem strašně ráda, že jsem mohla být součástí tohoto projektu, protože se na tom podílí spousta úžasných žen, to není úplně obvyklé u českého filmu. Crisitina mi ukázala, že režisérky ženy mají jiné myšlení, dokážou být empatické.”

Taťjana Medvecká vnímá svou postavu jako ženu, která se cítí mladší, než skutečně je.

„Trénuje, běhá, je aktivní, ale přijde o manžela a o práci. Ten svět se jí najednou zhroutí. Ve všech linkách se něco děje, pod povrchem. Něco zneklidňujícího. Přišlo mi to jako krásná metafora našeho životního pocitu nějakého ohrožení.“

„Zajímavé bylo i setkání s robotickým psem... ta osoba mého věku, opuštěná, stojí s robotickým psem a venčí ho,“ dodala.

Film vstoupí do kin na podzim 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám