Hlavní obsah

Méně afér, více dobré vážné hudby a návrat Ivana Moravce

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro letošní rok je určitě potěšující, že ubylo afér a více jsme se mohli věnovat skutečným uměleckým počinům. Situace v České filharmonii (ČF) se s novým vedením uklidnila, drama ale přineslo japonské turné ČF s hrozivou cunami a následným návratem orchestru domů. Konec roku však přece jen přinesl bouři v ostravské Filharmonii L. Janáčka a jmenování nového ředitele a šéfdirigenta, takže tak moc v klidu ten rok zase nebyl.

Foto: Archiv, Právo

Český Pavel Haas Quartet získal dvě ceny časopisu Gramophone.

Článek

Nepřekvapil zánik sboru Bambini di Praga, na jeho „troskách“ ale vznikly dva nové sbory. Nejsmutnější zprávou roku byla smrt houslisty Josefa Suka, jedné z největších postav české hudby 20. století, jehož odchod jako by předznamenal řadu odchodů uměleckých osobností v tomto roce (Jaroslav Smolka, Ctirad Kohoutek aj.).

Kladem bylo, že nezanikl žádný festival a dosavadním se daří dobře, i když stále musí zápasit s financemi. Pražské jaro přineslo koncert Berlínské filharmonie se Simonem Rattlem a hostování dvou amerických orchestrů (New York a San Francisco), Prague Proms první koncert geniálního Ennia Morriconeho v Česku, festival v Českém Krumlově oslnil třemi tenory (Cura, Vargas a Domingo), Dvořákova Praha zase pěvcem Josephem Callejou a dirigentem Yannickem Nézet-Sequinem.

Událostmi byly galakoncerty Kaufmanna, Terfela, Sondry a Kožené

Struny podzimu zase zářily velkým žánrovým rozptylem od jazzmana Charlese Lloyda až po basistu Willarda Whitea. Jediné letošní větší výročí – 200 let od narození Ference Liszta – bylo připomenuto sice méně, ale na úrovni.

Mnohem většího ohlasu se dostalo koncertům pěveckých hvězd. Špičku představovala Italka Cecilia Bartoliová, událostmi byly i galakoncerty Jonase Kaufmanna, Bryna Terfela, Sondry Radvanovsky, neztratila se ani naše Magdalena Kožená. Zapomenout nesmíme na filmové přenosy z newyorské MET, které lákají stále více lidí. Přesto jako největší událost roku si dovolím označit návrat našeho pianisty Ivana Moravce na pódia, jeho červnový recitál v Rudolfinu byl zážitkem jako před lety. Výborné programy přinášejí i festivaly v Brně, Znojmě, Ostravě, Litomyšli nebo Holešově.

5 událostí vážné hudby podle Vladimíra Říhy

1. Červnový recitál Ivana Moravce (pražské Rudolfinum)

2. Oba koncerty sopranistky Cecilie Bartoliové (Praha)

3. Sólové koncerty hornisty Radka Baboráka a jeho souboru

4. Koncertní turné Magdaleny Kožené s Lettere Amorose (Praha a další města)

5. Koncerty a operní hostování tří tenorů (Vargas, Cura a Domingo) v Českém Krumlově

V jazzovém světě přibývá klubů, z nichž pražský JazzDock patří k nejaktivnějším. Mimo Prahu se stále drží festivaly v Brně, Přerově, Hradci Královém, fenoménem se stávají letní koncerty na náměstích při Bohemia Jazz Festu. Událostí roku pro mne bylo hostování kubánsko-amerického trubkaře Arturo Sandovala v Českém Krumlově, jeho amerického kolegy Terence Blancharda v Praze či polské zpěvačky Agy Zaryanové na Jazzu na Hradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Magdalena Kožená je v baroku doma

Po Brnu, Ostravě, Zlíně a polském Krakovu se naše mezzosopranistka Magdalena Kožená zastavila na podzimním turné ke dvěma koncertům i v Praze. V Národním...

Costello nabídl skvělou one man show

Mimořádný zážitek nabídlo v pátek vystoupení anglického písničkáře Elvise Costella v pražském Kongresovém centru. Potvrdilo nejen mimořádný talent...

Výběr článků

Načítám