Hlavní obsah

Magdalena Kožená je v baroku doma

Právo, Vladimír Říha

Po Brnu, Ostravě, Zlíně a polském Krakovu se naše mezzosopranistka Magdalena Kožená zastavila na podzimním turné ke dvěma koncertům i v Praze. V Národním divadle přednesla árie z oper a oratorií barokních mistrů Antonia Vivaldiho a G. F. Händela.

Foto: Archiv, Právo

Magdalena Kožená

Článek

Doprovázel ji český soubor autentických nástrojů Collegium 1704 vedený italským dirigentem a cembalistou Andreou Marconem. Pražské publikum tak mělo krátce po vystoupení jiné světové hvězdy, Cecilie Bartoliové, možnost slyšet českou mezzosopránovou hvězdu. Za pár dní přijede do Prahy Američanka Vivica Genauxová, takže bude moci srovnávat.

Publikum si vynutilo tři přídavky

Kožené se i tentokrát dostalo u publika náležitého ocenění. I po přestálé nemoci, kvůli které musela zrušit koncerty minulého měsíce, je ve formě a udivuje emotivním, výrazově dokonalým podáním hrdinek barokních mistrů. Zaskvěla se opět kupříkladu árií z Vivaldiho opery Farnace, která patří v jejím podání ke klenotům. Doprovodný orchestr přes počáteční nejistoty v intonaci se po přestávce rozehrál k výbornému výkonu a i sólové věci (fagot, zobcová flétna) dopadly velice uspokojivě.

Publikum si vynutilo tři přídavky, při kterých se dostalo i na skladby z posledního alba Kožené Lettere Amorose.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám