Hlavní obsah

McCartney si získal pražské publikum

Právo, Novinky, Lucie Fialová, Jaroslav Špulák, zde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý člen Beatles Paul McCartney zahájil ve 20.27 svůj pražský koncert před 45 000 diváky. Zahájil jej písni Jet. Po třetí skladbě Flaming Pie ze svého sólového alba pozdravil publikum slovy Ahoj, Praho! Řekl to sympatickou češtinou, kterou se učil dvě hodiny před koncertem pod dohledem najaté lektorky.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Steffen Lehmann
Článek

Přiznal, že neumí moc česky. Pak spustil All My Loving od Beatles a všichni mu odpustili. Pamětníci se přidali v refrénu. Pak Macca vyměnil baskytaru za kytaru a spustil táhlou Let Me Roll It.

O následují písni You Won´t See Me, řekl, že je ze šedesátých let a hraje ji poprvé, což byl vtip. To by hrál poprvé i legendární She Is A Woman. Jenže to už mu publikum nevěřilo a bavilo se. Vtípky ovšem pokračovaly. S diváky se bavil o češtině a o historii Beatles. Pak si sedl ke klavíru a zahrál Maybe I´m Amazed a The Long And Winding Road. V repertoáru se střídaly jeho písně ze sólové kariéry s těmi od Beatles.

Než vzal akustickou kytaru a spustil In Spite Of All The Danger, řekl publiku, že teď s ním bude sám. Na závěr akustického setu řekl: "Tahle je pro Johna" a zahrál Here Today z alba Tug Of War. S kapelou pak spustil Harrisonovu All Thing Must  Pass.

Ve Follow The Sun a For No One si pohrál se závěry písní, které několikrát opakoval. Beatlesovskou jiskru zažehla Eleaonor Rigby, která vokálně nezaostala za originálem. V polovině koncertu však byla stále atmosféra spíše přátelská než frenetická.

Před desátou se šlo do finále s písněmi Get Back, Band On The Run a Back In The USSR. Na plátně na pódiu se promítaly obrazy ohně, které vystřídaly záběry na symboly Sovětského svazu. Ohňostroj doprovodil píseň Live And Let Die. Základní část koncertu ukončila píseň Hey Jude s nekonečně natahovaným závěrem, ve kterém se k Paulovi přidali diváci. V prvním přídavku zaznělo Yesterday.  Následovalo Let It Be a I Saw Her Standing There. Vystoupení Paula McCartneyho zakončila v druhém přídavku píseň Beatles Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band, která přišla po Helter Skelter. 

Symbolický průvod na úvod koncertu

Pět minut po dvacáté hodině koncert předznamenal průvod mladých lidí, který symbolizoval přátelství a porozumění mezi národy. Mladí lidé se předvedli v artistických i sportovních disciplínách, s sebou nesli státní symboly, erby, i nebeské obrazce. Na závěr představení průvodu vystoupil dopředu na pódium August a zeptal se: "Jste připraveni?" Diváci mu jasně dali najevo, že už nejméně hodinu na svého hrdinu čekají. V tu chvíli se rozhrnul závěs a na pódium se sympatickým úsměvem vstoupil Paul Mc Cartney v červené košili a riflích spolu s ostatními muzikanty své doprovodné skupiny. Diváci propukli v euforické nadšení. A v tom hluku zanikl začátek první písničky Jet.

Neinformovaní lidé čekali před branou

Úderem 17 hodiny otevřel brány nového koncertního areálu T-Mobile Park v pražských Vysočanech, kde v neděli večer vystoupil bývalý člen legendárních Beatles Paul McCartney. Davy natěšených fanoušků se před hudební arénou shromažďovaly už od časného odpoledne.

Původně se měli dovnitř dostat už v 15 hodin, ale pořádající agentura Interkoncerts čas v sobotu večer změnila. Lidé, jichž se Právo na místě dotázalo, se o tom nedozvěděli a prodleva je značně otrávila.

Čas si krátili popíjením piva nebo konzumací opečeného masa, které nabízelo několik stánků v okolí.

Před vchodem se utvořila několik desítek metrů dlouhá pomalu se sunoucí fronta fanoušků, mezi nimiž převažovali lidé ve středním věku. Kvůli návštěvníkům koncertu byl uzavřen jízdní pruh v Kolbenově ulici směrem do centra.

O půl sedmé lidí mířících do arálu značně přibylo. Východ z metra trasy B Kolbenova byl ucpaný. Deset minut trvalo, než se z nástupiště lidé dostali na povrch.

Okolo sedmé hodiny večer nebyl ještě prostor před podiem zcela zaplněn. Pražská hromadná doprava byla kvůli koncertu posílena, metro návštěvníky odváželo domů i po půlnoci.

Žbirka čekal na Paula před hotelem

Zatímco v sobotu fanoušci neměli Paula McCartneyho před hotelem vidět, v neděli se dočkali. Kolem půl třetí odpoledne se objevil i Miro Žbirka s rodinou. S několika skalními fandy, kteří třímali v rukou knížky o Beatles nebo jejich desky, zasvěceně diskutoval o tom, kde by se asi Paul mohl objevit a která místa v Praze navštíví.

Ve tři hodiny napětí vrcholilo. Bodyguardi vykázali fanoušky ze silnice na chodník, ohradili prostor červenobílou páskou. Zvědvaců se kolem tísnily stovky. Ve čtvrt na čtyři vyšel McCartney z hotelu a než nasedl do přistaveného mercedesu, nadšeným fanouškům zamával. Ti mu to okamžitě opětovali. Vzápětí McCartney projel ani ne metr od nich s otevřeným okénkem. Někteří k němu dojatě natáhli ruce a žádali o autogram. "Omlouvám se, ale nemůžu, doufám, že to pochopíte," odpověděl jim. Od 17 hodin už byl v areálu T-Mobile Parku, kde poskytoval telefonické rozhovory zahraničním novinářům.

Žbirka řekl Právu, že zatím neměl šanci McCartneyho zastihnout: "Zatím se takový zázrak nestal. Budu to zkoušet do momentu, než odletí. Držte mi palce. Nevím nic o jeho programu, ty informace jsou všechny tajné. Je to nejen kvůli tomu, že tu má rodinu, ale kvůli všemu. Když někdo zažije takovou slávu jako on... Ale pevně věřím, že se mu bude v Praze líbit tak, že se tu zdrží do pondělka."

Související témata:

Související články

Praha se chystá na koncert McCartneyho

Bývalý člen skupiny The Beatles Paul McCartney bude v české metropoli poprvé koncertovat v neděli 6. června. Vystoupí v novém prostoru T-Mobile Parku v Praze...

Paul McCartney v neděli vystoupí v Praze

V pražském T-Mobile Parku, novém koncertním prostoru, vrcholí přípravy na vystoupení Paula McCartneyho. V pátek bylo postaveno pódium, v sobotu na ně bude...

Výběr článků

Načítám