Hlavní obsah

Matrix pod vlivem mnoha filozofií

Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračování kultovního sci-fi filmu The Matrix s názvem The Matrix Reloaded je na první pohled velkolepou podívanou pro fanoušky skvělých speciálních efektů. Nicméně kouzlo a prokletí Matrixu tkví nejen v počítačových tricích. Filmdonutí diváky alespoň na chvíli zapřemýšlet nad podstatou života. V Matrixu lze najít mnoho různých vlivů filozofie.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Cílem deklarace je, aby došlo ke zkvalitnění železničního koridoru a propojení mezi Bavorskem a ČR.

Článek

Těžko se dá říci, že jeden druh myšlení převažuje nad druhým a interpretace se budou různit podle toho, jak kdo na film pohlíží. Lidé v Matrixu nejsou ničím jiným než "bateriemi", které stroje využívají ke svému dobíjení. Aby život pro ně byl snesitelnější, promítají jim před očima virtuální svět, ve kterém se lidé rodí, žijí a umírají - ve světě, kde nic, kromě jejich myšlení, není autentické; většinou osob je však pokládán za realitu.

Naplňuje se tak myšlenka o nepoznatelnosti světa, kterou svým čtenářům vyjevil francouzský filozof René Descartes. Pochybovat podle něj - kromě pochybnosti - lze o všem. A i ten nejjednodušší divák alespoň na chvilku zapochybuje o realitě. Profesor Colin McGinn z univerzity Rutgers v New Jersey vyzdvihuje fakt, že veškerá filozofie ve filmu není nesrozumitelná.

"Zdá se mi, že snímek byl natočen proto, aby zkoumal, jaký vztah má zdání k realitě, jak je možné vůbec něco poznat a o co bychom přišli, kdybychom do takového snového světa vstoupili," uvažuje McGinn.

Podobenství o jeskyni, jenž je ústřední součástí Platónova myšlení, je ve snímku zřetelně zastoupeno; podobně jako mnozí další myslitelé - namátkou George Berkeley (bytí věci tkví v tom, že je vnímána), Arthur Schopenhauer (svět je má představa), Karl Marx (revoluce proti vykořisťovatelům) Friedrich Nietzsche (vědění nutně neznamená štěstí), ale i křesťanská filozofie.

Neovi se ve filmu přezdívá Vyvolený. Ne nadarmo. Umí létat, zastavuje kulky a nakonec se mu před očima vyjeví podstata gigantické počítačové simulace. Jedním slovem dělá zázraky. McGinn upozorňuje na to, že celý film znovu prezentuje mýtus o Mesiáši a Neo v podání herce Keanu Reevese někým takovým je. Reeves v prvním díle ničí zlo ve formě agentů a ovládne dění v Matrixu. Morpheus sehraje úlohu černého Jana Křtitele a zrádný Cypher zase roli Jidáše.

"Samozřejmě lze říci, že Matrix je jen film," tvrdí McGinn. "Jistě je. Ale bible je zase jen kniha," dodává. Divákům se na filozofii Matrixu líbí hlavně to, jak dobře je zabalená, přestože filmoví kritici poukazují na poněkud drhnoucí zápletku a dialogy.

Snímek diktuje módu

Stylové sluneční brýle a tmavé oblečení a celkově postapokalyptické prostředí zapůsobilo i na světové návrhářské špičky. Například John Galliano, když v roce 1999 převzal společnost Christian Dior, úplně přestavěl původní image a předvedl módní kolekci inspirovanou Matrixem. Černé oblečení vyrobené z kůže, vinylu a PVC pak bez skrupulí předvedl v honosném Versailleském zámku.

Následovali jej další návrháři. Nakonec se tomuto stylu oblékání podařilo ze sebe setřást jisté asociace a stalo se moderním. "Dříve film následoval módní trendy, nikdy tomu nebylo naopak," říká kostymérka Matrixu Kym Barrettová. "Bratři Wachowští vždycky říkali, že chtějí, aby kostýmy byly jak tmavé, tak i kontrastní. Oblečení Trinity má připomínat ropnou skvrnu," vysvětluje Barrettová. "Oblek agenta Smitha zase příslušníka tajné služby za prezidenta J. F. Kennedyho, což by mělo napovědět, že se jedná o někoho zlého," dodává.

Prokletý rok 2001

Když už je řeč o zlu, je také dobré zmínit se o fenoménu, jemuž lidé kolem trilogie říkají Kletba Matrixu. Původně se jednalo o prokletí, které údajně pohltilo Reevese. V devadesátých letech se předávkoval jeho blízký přítel River Phoenix a lékaři zjistili, že Reevesova sestra Kim trpí leukémií. Podle blízkých přátel byla sestra Reevesovým andělem strážným a hnacím motorem jeho kariéry.

Další rána přišla v roce 1999. Po obrovském úspěchu Matrixe Reeves zjistil, že jeho přítelkyně Jennifer Symeová je těhotná. Oba se však neradovali dlouho - ultrazvuk později zjistil, že dítě zemřelo v těle matky. Po smrti nenarozené Avy se Reeves a Symeová rozešli. Rok 2001 byl pro Reevese skutečně prokletý. Jeho bývalá přítelkyně zemřela v dubnu při automobilové nehodě.

Při havárii malého letadla zahynula zpěvačka Aaliyah, která však scény pro pokračování The Matrix natočila. A na podzim v důsledku potíží vyvolaných cukrovkou zemřela i Gloria Fosterová, která hrála Vědmu.

Při natáčení se těžce zranila Carrie-Anne Mossová, představitelka Trinity, a při motocyklové nehodě si Reeves zase zlomil kotník, několik žeber a protrhl si slezinu. Navíc náklady na speciální efekty natolik vzrostly, že herec musel sáhnout do vlastní kapsy a zčásti je financovat. V roce 2001 se navíc začal rapidně zhoršovat stav Reevesovy sestry Kim a herec za ní od té doby dojíždí do Los Angeles.

Miliónový trhák

Výrobní náklady prvního dílu činily podle britského nedělníku The Sunday Times 30 miliónů liber (asi 1,3 miliardy korun), ale celková tržba z filmu dosáhla kolem 290 miliónů liber (přes 13 miliard korun). Jen za první noc The Matrix Reloaded svým tvůrcům vydělal 26 miliónů liber (přes miliardu korun). A vydělávala nejen trilogie.

Keanu Reeves, jenž ve filmu ztvárnil postavu Nea, si za účinkování ve filmech na konto připsal 80 miliónů dolarů a dostal od filmové společnosti Warner Brothers další lukrativní nabídku, aby natočil další tři snímky, za což by měl dostat dalších 75 miliónů dolarů. Zřejmě se tak stane jedním z nejlépe placených herců v Hollywoodu - takové sumy dostávala zatím jen známá hollywoodská esa Tom Cruise, Harrison Ford nebo Tom Hanks. Ewan McGregor a Will Smith dnes litují toho, že roli Nea ve filmu odřekli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám