Hlavní obsah

Martin Straka vystavuje reportážní fotky z 24h Le Mans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když mu bylo asi jedenáct let, otec mu poprvé půjčil fotoaparát Směna, aby si mohl vyzkoušet udělat fotky na motoristických závodech v Ostravě-Vítkovicích. Dnes už Martin Straka patří k elitním českým reportážním fotografům a každoročně dokumentuje největší motoristický závod světa 24h Le Mans. A právě fotky z těchto závodů nyní představuje v ostravském Domě umění.

Foto: Aleš Honus, Právo

Fotograf Martin Straka

Článek

Výstava je připravena k výročí 100 let těchto prestižních závodů a představuje bezmála stovku snímků, které přibližují atmosféru závodů, slavné jezdce i krásu rychlých aut.

„Ještě jako malý kluk jsem v ostravském kině Luna viděl film Le Mans se Stevem McQueenem v hlavní roli. Dá se říct, že v tu chvíli jsem se do těchto závodů zamiloval. Od té doby jsem postupně chodil na závody ve Vítkovicích, Havířově, Šternberku a později v Brně a začal jsem schraňovat materiály. Fotil jsem a psal jsem si i knížky, sám pro sebe. V podstatě jsem už tehdy dělal to, co dělám dnes na profesionální úrovni,“ vzpomíná.

Martin Straka patří nyní k nejvyhledávanějším reportážním fotografům - zaznamenává například i koncerty a kulturní události, ale Le Mans je jeho celoživotní láskou. Aktuální výstava pro něj představuje vrchol jeho kariéry, protože vystavovat v Galerii výtvarného umění v Ostravě je meta, které dosáhne jen málokterý výtvarník z Ostravy.

Expozice s podtitulem Monsieur Le Mans byla shodou okolností zahájena v den 18. výročí úmrtí jeho tatínka (7. června - pozn. red.), který ho ve fotografování i v návštěvě motoristických závodů od počátku podporoval. „Nebyl to vůbec žádný záměr, je to ale krásná náhoda,“ řekl Straka.

Vystavené snímky představují závod 24h Le Mans v letech 2007 až 2022, takže pokrývají celou dobu, kdy na tyto závody jezdí nejenom jako fotograf, ale také jako sportovní komentátor.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie výtvarného umění v Ostravě

Reklama

Související témata:
Martin Straka
Domy umění

Výběr článků

Načítám