Hlavní obsah

Madonnin Americký život

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jiných případech by to mohlo znít jako fráze, ovšem v případě americké zpěvačky Madonny je to v pořádku: jedno z nejočekávanějších alb letošního jara vychází 22. dubna. Jmenuje se American Life. Ve světě se o něm zhurta diskutuje od chvíle, kdy byl definitivně vybrán jeho název.

Foto: archiv Valachy

Petr Vabroušek doprovodil svého syna na jeho prvním závodu

Článek

O názvu alba se rozhodlo letos v lednu. Již tehdy se ozvaly hlasy, jestli to není vzhledem k chystaným Bushovým náletům na Irák příliš odvážné. Madonna to přeslechla a jako zastánkyně nekrvavých praktik zašla v provokaci ještě dál.

Provokativní klip

První únorový týden se v Los Angeles sešel filmový štáb režiséra Jonase Akerlunda (pracoval s Madonnou již na klipech Ray Of Light a Music), aby vdechl život na albu poměrně neživoucí a synteticky mrtvolné titulní skladbě. Ke spolupráci byla přizvána řada komparsistů. Přesně podle scénáře se mimo jiných dostavili čtyři krásné modelky, dvě roztomilá a baculatá batolata, dvě irácké děti, muž z východní Evropy, černoch a další.

Zrodil se videoklip, o jehož bytí či nebytí měly rozhodnout světové bojové nálady. 21. března realizační tým zpěvačky rozhodl, že vzhledem k vypuknutí války v Iráku zbaví klip nejkrvavějších scén, což sama Madonna vysvětlila jako důsledek toho, že na v Iráku lidé opravdu umírají a není vhodné podobné věci ukazovat v kontextu umění. Nová podoba klipu byla do televizních rotací uvedena minulý týden.

Americká rádia navíc na začátku dubna odmítala hrát titulní skladbu American Life v rotacích s odvoláním na to, že je příšerná. Těžko posoudit, jaký vliv na to měla národní válečnická hrdost, v každém případě trvalo pěkných pár dnů, než se píseň v hitparádě Billboardu odlepila z osmé desítky. V Evropě byla naopak přijata s jásotem a především britská rádia momentálně nerada nasazují jiné Madonniny písně.

Od funky k osmdesátkám

Práce na albu American Life zabraly více než rok. Realizační tým, čítající Mirwaise Ahmadzaie, Marka Stenta, Montiho Pitmana, Michela Colombiera a další, se zdržoval především v nahrávacích studiích v Londýně a Los Angeles. Nejkrušnější chvilky mu prý nachystala rozhodování o tom, zda desku posunout do tak elektrického hávu, jako v případě tři roky staré kolekce Music, nebo zvolit dražší variantu a album postavit na práci živých muzikantů. Výsledkem je kompromis, který svádí k domněnce, že je deska mnohem méně syntetická než předešlé dílo. Podle některých zaoceánských ohlasů prý Madonna dokonce natočila svou vůbec nejlepší kolekci.

Přitom právě titulní singl vyvolává řadu spekulací o tom, zda nejde o Madonninu ilustraci vlastní tvůrčí krize. Nechala se v něm zcela pohltit syntetickým závojem a zpod jeho prachu se dostala pouze k odvážným rytmickým přesmykům, které si snad dosud nedovolil žádný rádiový singl na světě.

Album není jednotvárné

Další materiál na albu je mnohem zajímavější. Na konci písně Hollywood zpěvačka osobitým a sotva zaměnitelným stylem rapuje a v I´m Stupid si zavzpomíná na bigbítové časy se šarmem na dospělou dámu takřka nedůstojným. Ona ale vždycky dělala nedůstojné věci a buďme rádi, že se odvazuje právě takhle. Mohla docela klidně běhat nahá po praktikáblech a střílet ze samopalu.

American Life je vcelku pestrá deska. Zvukově se pohybuje v rozmezí moderního funky až ke vzpomínce na osmdesátá léta. Madonna dokazuje, že i v pokročilých časech je v sobě schopna zažehnout potřebnou jiskru, která nemusí být nutně opřena o nějaký erotický podtext. Dospělá alba přece začala točit až v posledních letech. Pakliže se nyní rozhodla hovořit o stavech věcí současných, udělala to nejlepší, co mohla. Ve svém postavení si to může dovolit, zažila toho mnoho.

I proto se za odosobněným a chladným zvukem desky jako celku šikovně vynořuje obrys pochybností i jasných vizí. Netřeba truchlit nad tím, že směr alba není jednoznačný. Pod nezpochybnitelně profesionálně odvedenou prací je ale naznačen ukazatel. Až se Madonna přestane bát a nebude odvolávat své původní názory ("Nejsem proti Bushovi a nejsem pro Irák. Jsem pro mír!"), mohla by na poli morální očisty světa čehosi dosíci. Nyní zaklekla do pomyslného startovního bloku.

Madonna: American Life, Warner Music, 49:38

Související témata:

Související články

Madonna zaútočí na Bílý dům

První dáma mezi zpěvačkami Madonna chce právě vydávaným CD nazvaným American life ostře promluvit do chystané války s Irákem. Pro Bílý dům bude prý "šokující"...

Madonna není proti Bushovi

Madonna vydala prohlášení ke kontroverznímu videoklipu k písni American Life, kde oblečena do vojenské uniformy vrhá granáty. Následuje záběr na roztrhaná těla...

Americký život podle Madonny

Madonna zveřejnila název svého nového už desátého řadového alba, které vyjde 22. dubna. Bude se jmenovat American Life.

Výběr článků

Načítám