Hlavní obsah

Macklemore na Szigetu skvěle bavil, Mumford & Sons nakonec rozezpívali dav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestidenní přehlídka hudby a umění Sziget v Budapešti je ve druhé polovině. Na Ostrově svobody, jak se areálu přezdívá, už se představily všechny hvězdy vyjma Američanky Billie Eilish, která festival dnes večer uzavře. Podle předpokladů naláká do areálu plnou kapacitu návštěvníků, tedy devadesát pět tisíc lidí. O festivalu referuje spolupracovník Novinek.cz a Práva v Budapešti Lukáš Nedomlel.

Foto: Profimedia.cz

Macklemore publikum na Szigetu roztančil

Článek

Konec víkendu se nesl ve znamení klidné atmosféry. Nedělní program otevřel výborným setem slovenský zpěvák Adam Pavlovčin, který vystupuje pod pseudonymem ADONXS. Vítěz Česko-slovenské Superstar zazpíval většinu písní ze svého alba Age of Adonxs a před pódiem se mu podařilo nashromáždit početný dav fanoušků.

Britové Mumford & Sons budovali atmosféru svého koncertu pozvolna, ale důsledně. Během hodiny a půl dlouhého koncertu se od volných skladeb dostávali až ke svým nejznámějším, aby po konci koncertu nechali několik desítek tisíc lidí s melodií jejich nejznámější písně I Will Wait na rtech celou noc.

Foto: archiv festivalu Sziget

Na Szigetu vládne skvělé počasí

Kapela také vyjádřila během koncertu podporu válčícím Ukrajincům. Zpěvák Marcus Mumford prozradil, že jeho manželka, herečka Carey Mulliganová, se v prvních měsících války přesunula na Ukrajinu jako dobrovolnice.

Imagine Dragons na Szigetu fanoušky dojali

Kultura

Skvělé Američance Caroline Polachek, která vystoupila na hlavní scéně v pondělí, by k jejímu svéráznému pojetí mainstreamového popu slušel pozdější čas v programu. Její set ovšem i kolem páté odpoledne bavil a s pouze tříčlennou kapelou hlavní pódium ovládla.

Foto: Profimedia.cz

Americká zpěvačka Caroline Polachek byla jednou z hvězd letošního Szigetu

Polachek se na ně ještě v pondělí vrátila. Uzavřela totiž s Lorde její koncert společně zazpívanou skladbou Green Light. Novozélanďanka Lorde v nabitém setu kromě hitů z posledních dvou desek zazpívala i dosud nevydanou píseň Silver Moon, kterou připomněla estetiku a zvuk, jež definovaly dobu kolem alba Melodrama v roce 2017, a nechala některé doufat, že se vrací od bezstarostné plážové atmosféry, jež definovala její poslední album Solar Power z roku 2021.

Pondělní program uzavřel americký raper Macklemore. Propracované choreografie, tanečníci, kteří jsou zároveň součástí živé kapely, a hlavně ověřené hity na publikum fungovaly.

Pozitivně se o jeho koncertu vyjádřila česká návštěvnice Kateřina Matoušek Žertová: „Podle mě byl Macklemore zatím nejlepší z letošních headlinerů. Sálala z něj taková energie jako ještě z nikoho.“

Foto: archiv festivalu Sziget

Na Szigetu lze narazit na různé osobnosti

Slunečné a horké počasí nabádalo i k objevování nehudebního programu. Sziget počítá s tím, že návštěvníci nepřijeli jen za hudbou, a proto nabízí mnoho míst s nadstandardním divadelním a dalším doprovodným programem. Jedním z takových míst je na LGBTQ+ tématiku orientovaná scéna Magic Mirror, na které se každý večer koná drag queen kabaret Queenz, jenž v Británii posbíral pochvalné recenze a během svého pobytu v londýnském West Endu se na něj nebylo téměř možné dostat.

„Byla jsem se na Queenz podívat už dvakrát. Je to jedna z nejzábavnějších věcí, které jsem za poslední dobu viděla,“ řekla k vystoupení česká návštěvnice Darina Kročilová.

Stejně nabito je letos i na Theatre-and-Dance Field nebo v Cirque du Sziget, v nichž se představují ty nejlepší akrobatické a cirkusové společnosti z celého světa včetně českého Cirku La Putyka. Ten přivezl svou inscenaci Boom Vol. 2.

Sziget odstartovala chytlavými hity Florence & the Machine

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám