Hlavní obsah

Imagine Dragons na Szigetu fanoušky dojali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Sziget, který odstartoval už ve čtvrtek, je v plném proudu a nezastaví se až do středečního rána. Večery v pátek a sobotu nabídly rozmanitý program plný hvězd. Referuje o nich přímo z Budapešti spolupracovník Novinek.cz a Práva Lukáš Nedomlel.

Foto: ČTK

Skupina Imagine Dragons si publikum v Budapešti získala hned s prvními skladbami

Článek

Hlavní páteční hvězdy Imagine Dragons téměř vyprodaly Sziget, svým koncertem dojaly i roztančily publikum a předvedly, že jsou opravdu kapelou světového formátu. Frontman Daniel Reynolds skvěle komunikoval s publikem a dokázal mu předat veškerou svou energii a publikum mu ji svým bouřením téměř hodinu a půl vracelo zpět. V profesionální a propracované show, ze které nebylo možné odtrhnout zrak, zazněly hity Believer nebo Demons a diváci byli nadšení.

Drobným úskalím nicméně byla cesta po skončení koncertu zpět do centra města. Z bezpečnostních důvodů se stály u mostu, který je nejfrekventovanějším východem z areálu, až dvouhodinové fronty.

Foto: archiv festivalu Sziget

Pohled na festival Sziget z dronu

V pátek nicméně nezaujali pouze Imagine Dragons, skvělý koncert nabídl také britský zpěvák a rapper Yungblud, který vystoupil na hlavní scéně těsně před Imagine Dragons. Celou svou show posiloval obrovským množstvím bláznivé energie. Svůj poslední vydaný singl Lowlife zazpíval hned dvakrát a bylo vidět, že on i zástupy fanoušků pod pódiem si koncert náležitě užívají.

„Festival se mi zatím moc líbí. Nejvíce oceňuji to, že se všude nepráší, jak to bylo loni, že některá pódia mají nový design, který na pohled baví více než loni,“ okomentovala Sziget influencerka Anna Marie Purić.

Organizátoři si dali na prostředí opravdu záležet a prachu v ovzduší je výrazně méně, než tomu bylo v předešlých letech. V areálu jsou také rozmístěny stanice s pitnou vodou, kterou si mohou návštěvníci kdykoli zdarma nabrat.

Podpora Ukrajiny i menšin

Po nabitém pátečním programu následovala poklidnější sobota, která svou příjemnou atmosférou dala divákům trošku oddechu. Vše se ale změnilo se sobotní hlavní hvězdou, francouzským DJem Davidem Guettou, který svými celosvětově známými hity opět na festivalu rozproudil tu divokou energii.

Na Guettu navázali němečtí Moderat, kteří v nastolené atmosféře dokázali ještě zvýšit otáčky. Jejich elektronickou hudbu skvěle doplňovaly projekce, v nichž se v jeden moment objevila ukrajinská vlajka na podporu válkou sužované země. Za celé tři dny festivalu zatím stan pro skoro deset tisíc posluchačů neburácel takhle nahlas.

Sziget není jen místem, na němž se dá odreagovat, je to obrovská kulturní událost, která si vzala za cíl předávat určité hodnoty. Od samého počátku zaujímá silný postoj k řadě otázek týkajících se společnosti, lidských práv a menšin, tolerance, problematiky LGBT, romské kultury, práv zdravotně postižených, občanských práv, globalizace, rasismu.

Foto: archiv festivalu Sziget

Festival Sziget má mírumilovnou atmosféru

Organizátoři se nebojí vyjadřovat své názory a podle nich skládat program. V pátek se na Sziget představil například známý britský spisovatel a bojovník za lidská práva JJ Bola, který mimo jiné napsal knihu o maskulinitě a patriarchátu pro mladé lidi, i řada dalších osobností.

O víkendu se na Szigetu představili také čeští umělci Viah a Smack One. Jeden z nejposlouchanějších raperů u nás navzdory pomalejšímu rozjezdu v průběhu své show dokázal nalákat posluchače a se svým největším hitem Další rok roztančil celý dav fanoušků.

Diváci se na Szigetu těší ještě na stovky vystoupení, mimo jiné i na sety Mumford & Sons, Nothing But Thieves, Lorde, Macklemore nebo Billie Eilish.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám