Hlavní obsah

Sziget odstartovala chytlavými hity Florence & the Machine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapeští se po roce rozléhají tóny a rytmy z celého světa. Začal jeden z největších hudebních festivalů na světě, Sziget. Ve čtvrtek se areálem uprostřed ostrova Óbuda na Dunaji procházely desítky tisíc fanoušků. O prvním dnu referuje zpravodaj Novinek.cz a Práva Lukáš Nedomlel.

V Budapešti odstartoval známý festival SzigetVideo: Reuters

 
Článek

Hlavní hvězdou prvního dne byla britská kapela Florence & the Machine. Její zpěvačka Florence Welch zazpívala všechny hity, které ji v posledním desetiletí pevně usadily do pozice jedné z nejvyhledávanějších hvězd na evropských i zámořských festivalech.

S výborně sehranou kapelou působila po skoro dvě hodiny na pódiu jistě a díky skvělé komunikaci s publikem ji posluchači bezvýhradně podporovali.

Čtvrteční program ale odstartovala kapela Foals, kterou v Česku dobře známe. Parta z Oxfordu zahrála starší hity i výběr z nového alba Life is Yours a svůj set vygradovala do skvělých noise-rockových pasáží, které se přelévaly z jedné písně do druhé.

Kytarový podvečer pokračoval s londýnskou dívčí kapelou Los Bitchos, jejíž stylově těžko zařaditelné instrumentální skladby popisuje magazín Rolling Stone jako psychedelické surf-disko safari.

Foto: archiv festivalu Sziget

Na Sziget ve čtvrtek zamířily desetitisíce lidí.

Vrcholem bloku kapel postavených na zvuku kytar však byli Viagra Boys. Švédská parta s americkým frontmanem Sebastianem Murphym je jednou z nejzběsilejších živých kapel posledních let, a ani po několikaměsíčním turné z ní nejsou cítit známky únavy.

Při svém koncertu držela publikum v kleštích a nebylo možné z ní odtrhnout zrak. V její post-punkové agresivní náloži prosvítaly i prvky jazzu.

Většina lidí po koncertě Florence & the Machine zamířila k branám. Kdo ale zůstal, neprohloupil. Česká návštěvnice Lucie Koutská Plaširybová si večerní program pochvalovala: „Nejvíc jsem se těšila na Bonoba. Poslouchám ho už nějakých patnáct let a naživo mě vždycky dokáže uhranout.“

Foto: Profimedia.cz

Florence Welch se svou kapelou Florence & the Machine publikum uhranula.

V zaplněném stanu čekalo na jeho show několik tisíc lidí, kteří byli odhodláni projít si zákoutími jeho elektronických skladeb. A cesta to byla kouzelná. Bonobo s živou kapelou a hostující vokalistkou zahráli část nového alba Fragments, ale i řadu starších písní, a uzavřeli povedený první den na Szigetu.

Festival pokračuje do úterý 15. srpna, kdy se představí hlavní hvězda Billie Eilish. Během víkendu vystoupí mimo jiné Imagine Dragons, Lorde nebo Macklemorem. Na Szigetu se představí také Češi Smack One nebo Viah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám