Hlavní obsah

Lucie připomene na třech koncertech svou slavnou desku. Na pódiu chce mít i Ivana Krále

Skupina Lucie ohlásila na letošní rok tři halové koncerty. Odehrají se 28. listopadu v Českých Budějovicích, 1. prosince v Brně a 7. prosince v Praze. Oslaví na nich třicet let od vydání svého ceněného alba Černý kočky mokrý žáby. Jejím záměrem je také přivést při nich elektronicky na pódium již zesnulého Ivana Krále, producenta alba. Momentálně na tom pracuje. Oznámila to na tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Skupina Lucie na dnešní tiskové konferenci. Zleva Michal Dvořák, Robert Kodym, David Koller a P.B.Ch.

Článek

Lucie sdělila, že písničky z desky přehraje v pořadí, v jakém na ní jsou. Scénografie i vizuální složka koncertu jí budou rovněž inspirovány. Mezi hosty vystoupení bude i Lenka Dusilová, která na albu zpívá.

Desku Černý kočky mokrý žáby vydala Lucie v roce 1994. Jejím producentem byl Ivan Král, český muzikant, který předtím po své emigraci uspěl v zahraničí. 2. února 2020 však zemřel. Lucie by jej chtěla nějakou elektronickou formou při koncertech převést na pódium.

„Zavolal mi tehdejší člen skupiny Garáž Ivo Pospíšil a zeptal se mě, jestli bych se nechtěl setkat s Ivanem Králem. Měl jsem mlhavou představu o tom, kdo to je, protože jsem ho nikdy neměl možnost vidět naživo. Sešli jsme se v pražském klubu Radost FX a bavili se o tom, jaké by to bylo, kdybychom jako Lucie měli pro další desku skutečného producenta, respektive člověka, jenž spolupracoval s kapelami Blondie, Iggyho Popa nebo Patti Smithovou. Tím začala naše spolupráce. Rok a půl jsme pak Ivanovi posílali poštou do Seattlu, kde tenkrát bydlel, kazety s novými písněmi. Vznikla jich spousta, některé jsme využili i později,“ přiblížil začátek plodné spolupráce zpěvák a bubeník David Koller.

Foto: Petr Horník, Právo

Kapela Lucie odehraje letos jen tři samostatné koncerty.

„Název desky vznikl tak, že jsme v pražských Řepích, kde jsme natáčeli, přemýšleli o textech. Sedli jsme si k rybníku a z něho vylezla žába. To nás inspirovalo k napsání písně Černý kočky mokrý žáby. Podle ní jsme pak pojmenovali celé album,“ zavzpomínal kytarista a zpěvák Robert Kodym.

Tři naplánované koncerty skupiny Lucie jsou její jediné samostatné, které má letos a příští rok v plánu.

RECENZE: Sólový David Koller je týmový hráč

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám