Hlavní obsah

Love planet v temném duchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory názvu a duze v logu si největší hvězdy festivalu Love planet libují v uniformní černi. Na nejnabitějším letošním letním festivalu vystupují o víkendu 13. a 14. srpna na letišti táborského aeroklubu Nick Cave And The Bad Seeds, The Sisters Of Mercy i legenda elektroindustriálu, kanadští Skinny Puppy.

Článek

Nick Cave patří k nejoriginálnějším interpretům posledních dvaceti let, od rozervaného postpunku Birthday Party, s nimiž začínal, se propracoval až temným baladám reflektujícím mizejí lásky a smutek z marnosti života.

Legenda gotického rocku

K post punku měla blízko velká legenda gotického rocku, temní a rozervaní britští Sisters Of Mercy vedení zpěvákem Andrewem Eldritchem. Skupina neprodělala tak velké proměny, po většinu doby se držela své pojetí, i když zpočátku byla syrovější, pak více vsadila na zvuk kláves, aby počátkem devadesátých let využila dvě kytary. V posledních dvanácti letech však Sisters Of Mercy vystupují velmi sporadicky, na počátku nového tisíciletí sice natočili ambientně laděnou desku pro firmu Warner Music, ta však nikdy nevyšla.

Elektroindustriál z Kanady

Přes dvacet let působí na scéně i kanadští Skinny Puppy, pohybující se mezi industriálem a elektronikou. Jejích skladby hrály klíčovou roli při utváření scény EBM, a to jak zvukově, tak i myšlenkově. Jejich desky ukazovaly temné stránky mysli. Současně se však stali i jedním z inspirační zdrojů spojování elektronické hudby s metalem, když jako jedni z prvních využili koncem 80 let na albu Rabies kytary. Skupina dotvářela své koncerty šokujícími obrazy a performancemi,  aby zdůraznila katastrofickou vizi paranoidní  budoucnosti  zničeného světa, v níž je každá plně pod kontrolou..

V první polovině devadesátých let omezila činnost. Když v roce 1995 zemřel její člen Dwayne Goettel, rozešla se, loni však překvapivě obnovila činnost, natočila album The Greater Wrong Of The Right s řadou hostů z nu-metalové scény a pro turné se Ogre a Cevin Key spojili s kytaristou a bubeníkem.

Tvrdé techno

Ani taneční scéně však není tak veselá, jak bývá obvyklé, sice na ní vystupují worldmusic se inspirující Kosheen a nestoři Stero MC, Roni Size  řazení k drum and bass nabízí skutečně smršť  rytmů a úderný je jeden z nejvýraznějších přestavitelů tvrdého techna Američan Jeff Mills.

Reklama

Související témata:

Související články

Festival Love Planet nabídne Nicka Cavea

Na letišti aeroklubu Tábor se 12. a 13. srpna uskuteční festival Love Planet, který připravuje D Smack U Promotion spolu s Interkoncerts. Pořadatelé ve středu...

Výběr článků

Načítám