Hlavní obsah

Liternetur@ O zlatých vejcích české literatury

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první polovině devadesátých let sbíral Lubomír Machala podklady pro plánovanou příručku o těch, co začali publikovat po roce 1990, a já byl k tomu konání skeptický. Tohoto Průvodce po nových jménech české poezie a prózy 1990–1995 (1996) jsem si pak koupil v Levných knihách. Jenže dnes je to neocenitelný a zajímavý pramen poznání.

Článek

Říká se sice, že když vás nechválí, tak se musíte pochválit sami, ale proto o Literární encyklopedii Salonu (LES) psát nechci. Její první díl jsme otiskli v čísle 233 a vůbec jsme tehdy nepředpokládali, že objevíme tolik nových autorů a že ještě o tolik čísel (a let) později v tom budeme pokračovat – a konce nevidět.

Slovník českých spisovatelů

Když vyšel v roce 1995 první díl tzv. modrého slovníku nebo též Janouškova (Slovník českých spisovatelů od roku 1945. Díl 1. A– L), jedna z hlavních výhrad směřovala k absenci „mladých“ autorů (byla v něm zastoupena sotva tři jména, která odpovídala tomuto označení).

Druhý díl už byl k „mládí“ vstřícnější, ale už bylo jasné, že v nejbližší době obrovský nárůst nových pokušitelů abecedy žádná akademická příručka nezachytí. (To není výtka literárním vědcům, protože v případě akademických slovníků se ta zlatá vejce musí vysedět. Viz dokončení Lexikonu české literatury po téměř čtvrtině století a právě čtvrtým svazkem završené vydání Dějin české literatury 1945–1989, které můžeme považovat za ediční počin nejméně roku.)

Medailony neznámých autorů

Napadlo mě tedy jednou takhle po ránu, když jsem točil rumpálem dobrých předsevzetí, že by bylo smysluplné otiskovat jakési medailony všech těch ve slovníku neuvedených, aspoň se základními informacemi (a bez hodnotících soudů), které by mohli využívat učitelé, studenti, knihovníci či publicisté ke studiu či práci.

Sedli jsme si tedy s editorem k pivu v restauraci U Dandů a vedli o tom řeči. Vymysleli jsme postupně název (to je vždycky nejdůležitější), jednoduché značky pro jednotlivé obory „psací“ činnosti, rozšířili jsme skupinu i na dramatiky, esejisty, překladatele, publicisty či editory a hlavně jsme stanovili, že nebudeme dodržovat abecední pořádek, protože vždycky na někoho zapomenete.

Do slovníku přibyli vědecko-populární autoři

Časem se popisovaná komunita ještě rozšířila o další dvě skupiny. Jednak o vědce s aktivitami přesahujícími do vědecko-populární literatury či přímo popularizační publicistky, jednak o autory, o kterých literární vědci nepíší, protože je podle nich v jejich dílech málo „intelektuální intervence“. Přitom z větší části zrovna tahle část psavců stabilizuje fungování knižního trhu.

Představeni byli Kateřina Rudčenková a Emil Hakl. Můžeme konstatovat, že jsme vybrali dobře. V těch uplynulých sedmi letech oba nezaháleli, dnes jsou tehdy krátké texty o nich zralé na gruntovní přepis.

www.slovnikceskeliteratury.cz

Reklama

Související články

liternetur@: Chasoník čili Chvála poezie

Nejdřív básničku, protože mezi lidmi je málo poezie. On je to vlastně text skupiny Budoár staré dámy, ale někteří textaři (zde Marta Svobodová) jsou lepší...

liternetur@: O českém trojčení

Baví mě poslouchat hovory o tom, od kdy začal český živel trojčit. Schválně nepoužívám slovo národ, protože hrát na národní strunu nenapnutým smyčcem...

liternetur@: Déja vu

Copak tohle může být náhoda? Projdu kolem knihovny a z tisíce knih vytáhnu z ničeho nic soubor Jarryho ubuovských her, náhodně ho otevřu a přečtu si:

Liternetur@ Něco k Čechům v Americe

František Matouš Klácel (1808– 1882) je tak trochu mystická postava českých dějin. Augustinián a zároveň delegát Slovanského sjezdu (1848), přírodovědec...

Liternetur@ Co je to prorvace

Tak jsou před námi zase volby. Nač zbytečně hledat a vážit nová slova, dejme přednost klasice. Jedna z řad publikací, které vydával někdy obdivovaný a někdy...

Liternetur@ Z revoluční pokladnice

Několik set důstojníků přísahalo, že Lenina najdou a zabijí. Musel se skrývat, musel žít v přestrojení. V kapse nosil legitimaci na cizí jméno. Jeden čas musel...

Výběr článků

Načítám