Hlavní obsah

Liternetur @ K hájku šláftruňk

Právo, Jakub Šofar

Ve čtvrtek večer volá nejstarší potomek: „Čau né! Děláme art, nepřijdu domů!“ V pátek dopoledne pracuji urputně na jednom textu. Látám stránky, přišívám poutka větám; činím tak téměř 25 let. A přitom si najednou uvědomuji, že do stránek vstoupil gender, ten akrobat na visuté hrazdě feministického paradigmatu, aniž by zaklepal.

Článek

Doposud autoři psali: Setkali se tam zástupci české vědy. Ti nejmladší však dnes píšou: Setkali se tam zástupci a zástupkyně české vědy.

A je to tady. Všechno dvakrát! Třeba se jednou dožijeme toho, a teď to nemyslím machisticky, ba právě naopak, kdy mužští aktivisté budou žádat, aby se nepsalo o ženských vaječnících (nebo vaječníkách?), nýbrž o ženských vaječnicích. Když gender, tak gender.

Poprvé jsem si mohl zapálit elektrickou cigaretu

V pátek večer volá nejstarší potomek: „Čau né! Děláme art, nepřijdu domů!“ V sobotu, už od rána, začínají v našem Šmoulíkově přípravy na rodinná grilování. My, Šofarovi, jsme jediní, kdo tak nečiní, ale je to jedno, protože vůně/pach stejně jako kapitál nezná hranice.

Před týdnem nás navštívil kamarád a poprvé si mohl zapálit v parádním pokoji. Kouřil totiž elektronickou cigaretu, o které jsem sice četl, ale neuměl jsem si ji představit. Tubus je jako pravé retko, v něm čip, baterie, odpařovač a atomized cartridge. Nikotin jde do plic, ale nic není cítit. Kouř je nahrazen párou, ale vy to nepoznáte. Ohýnek žhne, ale nic se nepálí.

Co když si zapálím Electronic Cigarette v nekuřácké restauraci? Vstanou nějací bojovníci? A co takhle elektronické grily?

V sobotu večer volá nejstarší potomek: „Čau né! Děláme art, nepřijdu domů!“

V neděli slušný člověk po obědě spí. U babiček bývalo kanape, nad ním na stěně nějaké, na hrubém plátně vyšité ponaučení. Většinou o pánubohu nebo o jídle. Ani divan, ani vyšitou pravdu doma nemáme, ale občas mě ta lavina kalorií tak unaví, že hlavu položím.

Četl jsem teď kdesi, že šlofík vylepšuje paměť. Před ulehnutím je možno trochu podlít jazyk šláftruňkem. Dnes ho vyrábí firma Kitl podle tajného receptu z vína, hroznového moštu a sedmi léčivých bylin (vedle meduňky a mařinky i třeba z konopí).

Líbí se mi, že se tohle slovo zase dostalo mezi lidi, a věřím, že někdo zase nebude turečtější než Turek a nebude mít navalování z toho konopí.V neděli večer volá nejstarší potomek: „Čau né! Děláme art, nepřijdu domů!“

Líbí se mi, že se tohle slovo zase dostalo mezi lidi, a věřím, že někdo zase nebude turečtější než Turek a nebude mít navalování z toho konopí.V neděli večer volá nejstarší potomek: „Čau né! Děláme art, nepřijdu domů!“

A teď nějakou pěknou stránku, která nepotřebuje žádný komentář.

Šedá volavka se jmenují stránky „českého hajku“. Když listí nešumí / ptá se vodní hladiny…

Reklama

Související témata:

Související články

Liternetur @ Armáda nebo Lennon

Několikrát jsem se na tomto místě vytahoval, že jsem svoji nízkou občanskou uvědomělost před rokem 1989 prokázal mimo jiné i podlým bojem za modrou knížku....

Liternetur @ Míka, Švejk, Babička a Evropa

Když se někdy pokouším – a svatý Šalda je mi svědkem, že se o to opravdu snažím – číst texty některých důstojníků české literární vědy, pokaždé z nich...

Výběr článků

Načítám