Hlavní obsah

Liternetur @ Armáda nebo Lennon

Novinky, Jakub Šofar

Několikrát jsem se na tomto místě vytahoval, že jsem svoji nízkou občanskou uvědomělost před rokem 1989 prokázal mimo jiné i podlým bojem za modrou knížku. Teď jsem však již zešedivěl, a tím vyspěl. A docela mě zajímá, kdo a jak chrání moje spaní před uchvatiteli všemi. Dokonce jsem změnil i názor na existenci armády.

Článek

Nadále si nemyslím, že jde o povinnost nejčestnější a takové ty jalové kydy. Je to ale normální námezdní vztah, kde platí, že za hodně muziky je dost peněz (a taky jde o krk). Nicméně, protože existence armády (stejně jako policie) se nás všech hluboce každý den dotýká, očekával bych určitou vážnost při prezentaci této profese.

Takže současná náborová akce v podobě sloganu „Flek pro tebe, a stojí za to“ by se možná hodila pro krupiéry kasin nebo prodej po telefonu, popřípadě profesionální roztleskávače na demonstracích, ale nepřipadá mi odpovídající vojenské službě.

Vojákem nebo kytarisou?

„Armáda České republiky nabízí volná místa pro různé profese s výhodami, které nejsou k zahození.“ Takhle možná velké strojírenské podniky shánějí pomocné dělníky. Prvním kolem pohovoru je test inteligence, v němž se adept musí vyslovit k otázce, zda kilo peří je těžší než kilo železa. Do dalšího kola projde prý tak patnáct procent zájemců.

„Když zajdeš na krajské vojenské velitelství do 31. července a všechno se povede, už od 1. října můžeš nosit uniformu.“ V té druhé větě „a všechno se povede“ vidím určitou pojistku, aby ve finále to peří nebylo opravdu těžší než železo. A nebo jsem fakt už úplně mimo realitu, ve které je zelená zelenější a naše prádlo tudíž zamaskovanější. Pokud máte, vy, mladší ročníky (ženy i muži), zájem stát se třeba inframechaniky, pancéřovníky a vůbec střelci, zde vstupte:

Snad to bude stát za to. Kým vypárovat vojenské verbíře? To je jednoduchý úkol. Osm dní bojoval v posteli za mír (Bed In) a k tomu zpíval Give Peace a Chance!

Přestože jsem v době vysokoškolských studií Johna Lennona moc neposlouchal (když už, tak jiného ex-Beatla, Paula), přesně si pamatuju, narozdíl od mnoha důležitějších událostí v životě, co jsem dělal a kde jsem byl, když jsem se z rádia dozvěděl o jeho smrti. 8. prosince 1980 se nešťastník jménem Mark David Chapman sedmi výstřely (jako v Sarajevu) zapsal do historie. Lennonovy oficiální stránky jsou na této adrese:

Praha na Johna Lennona nezapomněla (to je sice klišé jako velký vepř, ale nevymažu to, protože klišé je malta kulturního dědictví), „jeho“ zeď na Velkopřevorském náměstí se stala kultovním místem, i když dnes spíš pro cizince.

Od letošního února má i svoje stránky, které zachycují proměny její podoby. Staré kresby a nápisy mizejí pod nánosy nových (a nové poté okamžitě zestárnou): uzdi.bloguje.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Liternetur @ Lekce Lichtenberg

Chtěl jsem napsat něco o mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha, který proběhl 24.–27. dubna na pražském Výstavišti. Už jsem...

Výběr článků

Načítám