Hlavní obsah

Langerovou, Bártu i Tata Bojs těší ceny Anděl 2004

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Skupina Tata Bojs kralovala cenám Akademie populární hudby Anděl 2004. V Ostravě v sobotu proměnila ve vítězství čtyři z pěti nominací, když se stala skupinou roku, natočila rockové album roku, klip roku a nejlepší zvukovou nahrávkou. Po dvou cenách Anděl získala Aneta Langerová, která se stala objevem roku i zpěvačkou roku, a Dan Bárta, který se stal zpěvákem roku a nazpíval píseň roku.

Foto: archiv KNTB
Článek

Překvapením je jak úspěch Tata Bojs, kteří byli povážováni za outsidery, tak skutečnost, že se Langerová stala i zpěvačkou roku. Milan Cais z Tata Bojs prozradil v rozhovoru Právu, že úspěch nečekal

Proč? Byla to nízká sebedůvěra?

Spíš reálný pohled na věc. Přišlo mi, že naše poslední album je komornější a akademiky tolik neosloví. Byl jsem už překvapený tak vysokým počtem nominací. Ty čtyři ceny jsou pro mě zvláštní.

Co takové ocenění se skupinou udělá?

Jsem si naprosto jistý, že nic nečekaného. Jestli máte pocit, že už nyní, těsně po vyhlášení, mám jiskru v očích, tak je to tím, že mám za sebou dvacet devět hodin letu beze spánku z japonské Nagoje, kde jsem instaloval svou sochu na festival Expo 2005. Dal jsem si na baru jednoho panáka a už to cítím. Myslel jsem si, že do Ostravy letím zbytečně, ale teď mám radost z toho, že jsem se mýlil.

Aneta Langerová si ceny nevystavuje

Langerová zpívala v Ostravě živě. Foto PRÁVO: Petr Hloušek

Porazila jste Lucii Bílou. Jaký z toho máte pocit?

Myslela jsem si, že to Lucka vyhraje. Bylo to tak na Českém slavíkovi a já měla dojem, že se to bude opakovat. Nestalo se, a je mi to trochu nepříjemné. Je to zvláštní pocit, moc ho nechápu. Je to takové nové a zároveň zmatené. Nevím, jestli je takový začátek mé kariéry dobrý. Samozřejmě mám z vítězství fajn pocit a přeji si, abych si do budoucna každou cenu, kterou dostanu, zasloužila.

To, o čem hovoříte, je šoubyznys. Už jste v něm nějaký pátek. Jaký je?

Všechno jde, když se chce. S bráchou, který je můj manažer, se snažíme udržet si od toho všeho odstup. Děláme, co nás baví, necháváme si poradit a bereme si jen to, co je prospěšné a příjemné. Doufám, že nás šoubyznys nesemele. Jsme na to dva. 

Kam si první anděly uložíte?

Jelikož jsou těžcí, budou muset mít silný podstavec. Ceny si ale nevystavuji. Myslím, že v téhle době by mě to moc rozmazlovalo. Jestli v budoucnu dostanu

CENY ANDĚL 2004
Hlavní kategorie
Skupina rokuTata Bojs
Zpěvačka rokuAneta Langerová
Zpěvák rokuDan Bárta
Objev rokuAneta Langerová
Síň slávyZuzana Navarová
Album roku popKryštof - Mikrokosmos
Album roku rockTata Bojs - Nanoalbum
Skladba rokuDan Bárta - On My Head (M. Chyška, O. Klempíř)
Videoklip rokuTata Bojs - Virtuální duet (J. Kohák)
DVD rokuMonkey Business - Lazy Youth Old Beggars
Nejlepší zvuková nahrávkaTata Bojs - Nanoalbum (M. Cais, D. Neuwerth)
Nejlepší obalAnna K - Noc na zemi (P.Lukšan, J.Troskov)
Promotér rokuInterkoncerts
Charitativní počinNadační fond Kapka naděje

Bárta klip k písni On My Head neviděl

Dan Bárta s cenou. Foto PRÁVO: Petr Hloušek

Skladba roku On My Head se svým písničkovým pojetím poněkud vymyká vašemu současnému repertoáru. Proč jste ji nazpíval?

Nejpodstatnější důvod je, že jsme ji dělali s Mirkem Chyškou, on je můj kamarád, dlouholetý spoluhráč a já byl rád, že jsme se mohli zase setkat při nějaké spolupráci. Dál už mě to zajímalo velmi okrajově.

Režisér Snowboarďáků Karel Janák říkal, že jste nechtěl, aby byla vaše tvář ve videoklipu k písni. Proč?

Já jen nechtěl, aby se to dostalo někam, kde to není. On My Head je písnička k filmu a je důležité, aby ten film dokázal existovat sám o sobě. Dával jsem si pozor na to, abych v klipu nefiguroval jako propagační panák. Vymysleli jsme fór, že bych mohl být jenom taková papírová stojka u nějakého krámu, ale Karel Janák nakonec usoudil, že se žádný regulérní klip k téhle skladbě konat nebude a on použije sestřih z filmu, protože je to nejlepší a nejlogičtější.

 Stal jste se poosmé zpěvákem roku. Máte k tomu ještě co říct?

Je to záležitost v tahu. Dělám, co můžu a co umím.

CENY ANDĚL 2004
Žánrové kategorie
Dance hip-hopMoimir Papalescu The Nihilists
Folk countryJablkoň
Hard heavySilent Stream Of Godless Elegy
Jazz bluesDavid Dorůžka
World MusicTraband
AlternativaPetr Nikl
Související témata:

Související články

ANDĚL 2003 - Novinky speciál

Třináctý ročník cen Akademie populární hudby Anděl 2003 je za námi. Kralovala mu folková zpěvačka Radůza a skupina Kabát. Do Síně slávy vstoupil Jarek...

Žánroví Andělé znají majitele

V ostravském klubu Fabric byly v pátek večer rozděleny první výroční ceny Akademie populární hudby Anděl Allianz 2004. Vyhlášeny byly výsledky žánrových...

Výběr článků

Načítám