Hlavní obsah

Lachmanova krajina mechu, rzi a motorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou zemi Lachland představuje na výstavě v pražské galerii Villa Pellé malíř, kreslíř digitálních obrazů, tvůrce počítačových her i objektů Adolf Lachman. Průřez jeho tvorbou proměnil patrový prostor vily v krajinu mechu, rzi a motorů, v níž se prolínají věci biologické s industriálními a vládne v ní postapokalyptická příroda.

Foto: archiv Villa Pellé

Adolf Lachman: Parobot nad Sečí (2010)

Článek

„Lachland je svět, v němž nepoznáváme čas, protože v něm ještě nežijeme. Asi bychom se na něj ale měli připravit. Je to země, ve které na loukách parkují paroboti,“ vysvětlila Martina Vítková, kurátorka výstavy nazvané Lachland: Svět postapokalyptického romantika.

Zhlédnout lze hyperrealistická plátna, precizní kresby tužkou a propiskou, kresby s digitální postprodukcí, digitální malbu i trojrozměrné objekty.

Podkroví vily je potom herní zónou, kde se lze v klidu ponořit do imaginativního světa počítačových her. Bránu Villy Pellé v zahradě střeží Pokleslý atraktor, pohyblivá socha, v jejímž základu je skutečný automobil.

Foto: archiv Villa Pellé

Adolf Lachman: Machinarium, 2009

„Krajina Adolfa Lachmana je světem velkých i malých mužů, jejichž klukovské duše touží po kraji, kde není místo pro fádní realitu všedního dne. To neznamená, že ženám je vstup zakázán. Naopak, je dovoleno do něj vstoupit a obdivovat všechny ty tajuplné přízraky a trochu se krásně bát,“ řekla o výstavě ředitelka galerie Vladana Rýdlová.

Výstavu bude možné navštívit v Galerii Villa Pellé do 24. března.

Filmařka Andrea Sedláčková: Do Toyen byli zamilovaní všichni

Kultura

Adolf Lachman se narodil v roce 1977 v Pardubicích. Vystudoval Výtvarnou školu Václava Hollara v Praze a Akademii výtvarných umění v ateliéru klasických malířských technik profesora Zdeňka Berana.

Věnuje se převážně kresbě, digitální kresbě a malbě a postprodukci v počítači. Vytváří trojrozměrné objekty, v nichž kombinuje nalezené přírodní i průmyslové části.

Foto: archiv Villa Pellé

Adolf Lachman: Pin-Up Lady, 2019

Má za sebou i komiksovou tvorbu. Podle scénáře Štěpána Kopřivy nakreslil komiks Čtyřlístek v Saigonu a pracoval i na nedokončeném komiksu Pérák.

Ve svém díle vytváří nový, dosud neexistující svět, který sám nazval „postapo“ (postapokalyptickým) romantismem.

Od roku 2008 je členem nezávislého herního vývojářského týmu Amanita Design. Podílí se na vývoji počítačových her, z nichž nejznámější jsou Samorost 3 a Machinarium. Největším projektem v historii studia je hra Machinarium, jež se dočkala řady ocenění.

OBRAZEM: Stroje jako živé organismy

Kultura

Rok 2024. Očekávaný rej událostí na kulturním nebi

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie Villa Pellé

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám