Hlavní obsah

Křídla pro osobnost dolétla tentokrát až do předměstí Brna

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen jednou v roce má ředitel Městského divadla v Brně Stanislav Moša zakázaný vstup do zkušeben a do divadelního sálu. A to tehdy, když lidé z jeho týmu - herci scénáristé a obvykle i více režijních velitelů - připravují podívanou na závěr roku, kterému se už čtvrt století říká Křídla.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Režisér Stanislav Moša ocenil za léta práce pro divadlo fotografa Jefa Kratochvíla.

Článek

Jde o velmi populární, vždy beznadějně vyprodané originální dílko, v němž si tým muzikálové i dramatické scény připraví vlastní představení, ve kterém si dělají často legraci sami ze sebe, z nepovedených kusů i z principála. Komedie s parodovanými výstupy, vždy doprovázená živou muzikou, ale slouží především jako jedinečná kulisa při vyhlašování divadelních cen, která se jmenují Křídla.

Ocenění představuje originál - výtvarné dílo od některých renomovaných autorů. Letos to byla socha Charlese Chaplina od Jaroslava Homoly, kterou ocenění dostávali za sezónu 2016 až 2017. Po celou divadelní sezónu totiž mohli příznivci Městského divadla Brno prostřednictvím anketních lístků zveřejňovaných v divadelním časopisu Dokořán hlasovat pro svého nejoblíbenějšího herce, herečku, ale také režiséra, výtvarníka, hudebního skladatele i jednotlivou inscenaci.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Herci sezóny Aleši Slaninovi (uprostřed) popřáli Viktor Skála (vlevo) a Michal Isteník. Jejich závist byla dobře hraná, ale ještě mnohem lepší je společné vystupování v komedii Bítls, která stále trhá bránice ve vyprodaných představeních.

„Vždy se na toto milé představení mimořádně těším. Každý takový večer ve slavnostním duchu jest, každý rok je jiný, neopakovatelný a doufejme, že i nezapomenutelný. Večer nejen plný lesku, ale také mnohých překvapení a zajímavých zážitků, je oceněním hereckých výkonů v inscenacích uplynulé sezóny a ze strany herců naopak poděkováním za přízeň diváků. Neboť světla ramp jen pomyslně oddělují dva póly, které jsou součástí jednoho světa – světa divadla, k němuž neodmyslitelně patří herci na jevišti a diváci v hledišti. Při tomto večeru jsem i já hlavně divákem s jediným právem, kterým je udělit cenu pro Osobnost roku. Což je vždy člověk, který je takříkajíc mimo divadlo. Letos jsem ji s radostí dal člověku, který hercem není, ale přesto pro divadlo udělal opravdu mnoho a nejen pro to naše,“ uvedl režisér Moša.

Jeho Křídla doletěla ke známému fotografovi, jehož práce je celoživotně spojena především s divadlem a ateliéry. Josef Kratochvíl, který celý život používá zkratku Jef (vznikla omylem, když jméno Josef tiskařský šotek kdysi zkrátil pod fotkou v Brněnském večerníku) je totiž v oboru divadelní fotografie stejně jako při tvorbě plakátu mistrem, což velmi dobře znají prakticky všichni, kteří patří do světa divadla i šoubyznysu. Včetně takových jmen jako je Karel Gott, Michael Kocáb, Bára Basiková Růžičková a mnoho dalších.

Foto: Miroslav Homola, Právo

O přestávce přišel ke Křídlům Jefovi gratulovat i novopečený poslanec a bývalý dlouholetý brněnský primátor Roman Onderka.

Jefovi, který se v posledních měsících úspěšně rval se zákeřnou chorobou a na veřejnosti se po delší době objevil poprvé, tleskalo ve stoje celé divadlo. „Když jsem s nápadem, abychom si i my v Brně udělovali vlastní „oscary“ před léty přišel, ani ve snu mě nenapadlo, že cenu někdy dostanu i já.  Ale budu upřímný, mám z ní radost a jen těžko jsem se bránil dojetí,“ řekl Právu Jef, který se mimo divadla nejlépe cítí ve svém ateliéru v Modřicích u Brna, kam za ním a hlavně za jeho kumštem přijela už hezká řádka slavných jmen.

V kategorii Nejlepší herečka dostala nejvíce hlasů Andrea Zelová, za Nejlepšího herce považovali diváci Aleše Slaninu, cenu Kolegia divadelního časopisu Dokořán dostal za postavu Lennieho v dramatu O myších a lidech Jakub Uličník, za Nejlepší inscenaci označili diváci autorskou hudební komedii a skvělou parodii Bítls z tvorby trojice Stano Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán, a cenu Za tvůrčí počin si odnesla výtvarnice Andrea Kučerová za kostýmy k inscenaci Zamilovaný Shakespeare.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Oceněné Andree Zelové gratuloval po svém i kolega Jakub Uličník. Trochu ji chtěl přiškrtit, tak jako to je v jeho roli z dramatu O myších a lidech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám