Hlavní obsah

Krausův Sedmý závoj. Listy jednoho století. A proč vy jste naživu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmý závoj, s podtitulem Listy z jednoho století (Cattacan, 280 stran), je název třetího svazku díla prozaika a novináře Františka Roberta Krause (1903–1967). Je to souputník Franze Kafky, bratrů Čapků či E. E. Kische, který mu byl učitelem.

Foto: Cattacan

Obal knihy

Článek

Navazuje především na úvodní soubor Povídky ze Svrabové čtvrti, jak se kdysi dávno přezdívalo pražskému Josefovu, Židovskému městu. Opět jde o objevování povídek, jimiž se Kraus díval na svět kolem sebe. Třeba na uličky pražského Starého Města s rázovitými figurkami, s jejichž životy si krutě pohrála především první polovina minulého století vrcholící holocaustem.

Nakonec tuto tragickou etapu lidské civilizace vystihl druhý svazek Krausova díla, reportážní román A přiveď zpět naše roztroušené. Poprvé vyšel v roce 1946 a Kraus v něm popsal zkušenost člověka ocitnuvšího se po Terezínu v Osvětimi a poté v dalších koncentračních táborech Gliwice a Blechhammer.

Ve vile na Ořechovce bydlel organizátor holocaustu Adolf Eichmann, po něm E. E. Kisch

Vaše zprávy

Podobnou cestu ušel hrdina jeho povídky Sedmý závoj, která dala jméno celému souboru. Vrcholí radostí, že byvší vězeň v nabyté svobodě může vydat vytouženou knihu. Ocenění si také zaslouží ilustrace malíře a pedagoga Ivana Bukovského. Jeho otec byl s Krausem v Terezíně i v Osvětimi. Odtud i mnohá inspirace.

A samozřejmě doslov Ladislavy Chateau s názvem A proč vy jste naživu? připomínající osudy těch, kteří přežili, a přesto se do konce života s tímto faktem nedokázali smířit.

Hasan Zahirović: Karel Čapek by bez Olgy nebyl šťastný

Kultura

Reklama

Související témata:
František Robert Kraus

Výběr článků

Načítám