Hlavní obsah

Knižní veletrh ve znamení severské literatury

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 22. ročník Mezinárodního veletrhu Svět knihy Praha 2016 začíná ve čtvrtek na Výstavišti v Holešovicích. Vystavovatelé z dvaceti sedmi zemí a hosté ze třiceti sedmi zemí nabídnou program na téma Fenomén krimi a Město jako literární kulisa s čestným hostem celé akce, jímž jsou severské země.

Foto: ČTK

O Mezinárodní veletrh Svět knihy je vždy obrovský zájem.

Článek

Ředitelka veletrhu Dana Kalinová řekla: „Na programu čestného hosta mi přijde poutavá jazyková rozmanitost, žánrové rozpětí prezentovaných literatur a zároveň příprava celého programu. Mám radost z návštěvy mnoha autorů, mými oblíbenými jsou například Jostein Gaarder nebo Katja Kettuová a jsem ráda, že prostor bude věnován i důležité roli překladatelů, kteří severskou literaturu přibližují českým čtenářům.“

Kromě těchto osobností k největším zahraničním hvězdám patří Američanka Sandra Brownová, Islanďanka Yrsa Sigurdardóttirová, norský detektivkář Jorn Lier Horst, německý autor sci-fi Markus Heitz nebo jeho ruský kolega Dmitry Glukhovsky. Přijede také francouzsko-konžský spisovatel Alain Mabanckou, stylem vyprávění připomínající Bohumila Hrabala.

Už deset let provází veletrh akce Das Buch, představující německy psanou tvorbu. Letos mimo jiné přijede prozaik Klaus Modick, který představí román Koncert bez básníka, inspirovaný R. M. Rilkem.

Veletrh připomene dvě nedožitá jubilea: první jsou osmdesátiny Václava Havla, druhým devadesátiny Arnošta Lustiga. Představí se Knihovna V. Havla, v případě Lustiga bude jeho knihy číst Zdeněk Svěrák, a uskuteční se beseda k filmu Písničkář, který nezemřel, o Karlu Hašlerovi, na němž se on podílel i autorsky.

Cenu Jiřího Theinera za propagaci české literatury v zahraničí převezme profesorka Univerzity Britské Kolumbie Markéta Goetz-Stankiewiczová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám