Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Laurent de Brunhoff

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 98 letech zemřel slavný francouzsko-americký spisovatel a ilustrátor Laurent de Brunhoff. Celoživotní popularitu mu zajistila postavička slona Babara, kterou zhmotnil ve svých knihách, následně se podílel na oblíbeném televizním seriálu.

Foto: Profimedia.cz

Laurent de Brunhoff, autor vyprávění o slonu Babarovi

Článek

Podle informací rodiny umělec zesnul před několika dny ve svém domě v Key Westu na Floridě po nedávné mrtvici. Informaci CNN potvrdila jeho žena, kritička a spisovatelka Phyllis Roseová.

Postavičku Babara Laurent de Brunhoff „zdědil“ po rodičích. Vymyslela ji ve 30. letech 20. století jeho matka Cécile a do výtvarné podoby ji převedl jeho otec Jean. Laurent de Brunhoff v jejich práci pokračoval celý život. Vydal více než čtyřicet knih.

Foto: Profimedia.cz

Laurent de Brunhoff vytvořil slavné knihy, podle nichž vznikly i filmy. Hlavním hrdinou je slon Babar, žijící napůl ve světě lidí.

„Na začátku Babara byla pohádka, kterou mi vyprávěla moje matka,“ řekl de Brunhoff v rozhovoru pro CNN v roce 2003. „A mně a bratrovi se ten příběh moc líbil. Šli jsme za otcem do studia a vyprávěli mu o něm. Začal pro nás připravovat knihu. Pak udělal další a další. A myslím, že prostě objevil sám sebe,“ zavzpomínal.

Z džungle k józe

Když mu bylo dvanáct, jeho otec zemřel na tuberkulózu. Do té doby, tedy do roku 1937, jeho otec vydal pět knih ze slavné série. Vyprávějí dobrodružství slona, který se po tragické smrti maminky dostane do světa lidí. Stává se z něj skvěle oblečený slon v zeleném saku, jenž ovšem nezapomíná, odkud původně pochází: z džungle. Tam se také vrací, aby zlepšil život ostatních slonů. Je zvolen jejich králem.

Laurent de Brunhoff na příběhy rodičů navázal a pokračoval v nich další desítky let. Vymýšlel stále nové a nové dějové linie, čímž je dokázal celosvětově zpopularizovat. Babar v nich vaří, cestuje po světě, cvičí jógu.

Ostatně skvělé knihy vyšly i česky. Poslední svazek - Babarův průvodce Paříží - vydal v roce 2017, více než sedmdesát let poté, co moudrý slon u nich doma poprvé „ožil“.

Rychlé šípy slaví. První díl vyšel před 85 lety

Kultura

Zemřel Jiří Šalamoun, autor Maxipsa Fíka

Kultura

Reklama

Související témata:
Laurent de Brunhoff
Slon Babar

Výběr článků

Načítám