Hlavní obsah

Držitel Nobelovy ceny Ishiguro: Autoři se cenzurují, bojí se lynče korektnosti

Držitel Nobelovy ceny za literaturu Kazuo Ishiguro vnímá, že v kultuře dnes vládne atmosféra strachu. Mladí autoři se podle něj bojí, aby je nezničila cancel culture (vylučování lidí z oboru kvůli nekorektním názorům).

Foto: Profimedia.cz

Kazuo Ishiguro je 66letý britský spisovatel japonského původu.

Článek

Spisovatel uvedl, že atmosféra strachu brání umělcům napsat to, co skutečně chtějí. Mohou se obávat, že jim anonymní dav na internetu udělá ze života peklo.

„Velmi se bojím o mladší generaci autorů,” uvedl Ishiguro. Domnívá se, že mladí nezavedení autoři už se předem bojí psát z určitého pohledu nebo o určitých typech postav, se kterými se třeba běžně nesetkávají.

Stává se, že někdo ve filmu nebo románu použije ne zcela kladnou postavu z nějaké sexuální nebo národnostní menšiny a pak je obviněn z homofobie, xenofobie atd.

Ishiguro uvedl, že se zvláště bojí o mladé autory, „kteří asi oprávněně cítí, že jejich kariéry jsou křehčí, jejich reputace je křehčí, a tak nechtějí riskovat“.

Člověk, který menstruuje? Jsem žena, směje se Rowlingová korektnímu jazyku

Kultura

O sebe prý strach nemá: „Mám výhodnou a relativně bezpečnou pozici, protože jsem velmi zavedený autor. Už mám nějaký věk a reputaci. Možná je to iluze, ale myslím, že jsem chráněný.“

Kazuo Ishiguro je 66letý britský spisovatel japonského původu. Roku 1982 vydal román A Pale View of Hills, příběh japonské vdovy žijící v Anglii, a roku 1986 vyšel An Artist of the Floating World (Malíř pomíjivého světa), který byl v užším výběru na Man Bookerovu cenu. Některé jeho knihy vyšly v češtině. Vedle Malíře pomíjivého světa to jsou třeba tituly Soumrak dne (získal Man Bookerovu cenu a byl zfilmován), Když jsme byli sirotci, Neopouštěj mě a Nokturna: Pět příběhů o hudbě a soumraku.

Woody Allen slaví 85 let. Génius absurdity, kterého málem zničilo MeToo

Film

Že cancel culture není žádný umělý strašák, dokazují aféry v Hollywoodu, ale i mezi spisovateli. Například Julii Burchillové zrušilo nakladatelství smlouvu na knihu kvůli jejím internetovým poznámkám o islámu, slavné J. K. Rowlingové skoro zničilo kariéru, když se na internetu ozvala, že se považuje za ženu a ne „člověka, který menstruuje“, což je výraz z politicky korektního newspeaku. MeToo zase ohrozilo vydání vzpomínek Woodyho Allena. Jedno nakladatelství zrušilo již připravené vydání, ale po čase vyšlo jinde.

Reklama

Výběr článků

Načítám