Hlavní obsah

Komisař Maigret pátrá v hotelu Majestic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titulem Vražda v hotelu Majestic pokračuje vydařená audioknižní řada případů komisaře Maigreta, pařížského detektiva s dýmkou se svéráznými zvyky a návyky. Milovníka obložených chlebů zapitých půlčíkem piva, který však nezhrdne ani sklenkou koňaku či dobře vychlazeného bílého. Odmítá ve své kanceláři na Zlatnickém nábřeží radiátory a sám rád stále prohrabuje oheň v kamnech.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Audioknižní řada je vydařená nejen díky spisovatelskému mistrovství a důvtipu Belgičana Georgese Simenona, ale i díky podání Jana Vlasáka, který jednotlivé příběhy ztvárňuje do zvukové podoby výstižným a okouzlujícím způsobem.

Středobodem děje je tentokrát velký luxusní pařížský hotel Majestic nedaleko Elysejských polí. Právě v něm je jednoho časného rána nalezena ve skříni číslo 89 v suterénní šatně pro zaměstnance uškrcená mladá žena.

Jedná se o manželku bohatého amerického obchodníka, jenž s ní, synem, jeho guvernantkou a učitelkou cestuje po Evropě. Komisař Maigret se okamžitě pouští do pátrání, které ovšem od samého počátku komplikuje postavení zmíněného Američana. Vyšetřující soudce se obává skandálu, iniciativně se do věci vloží sám a v podstatě jen Maigretovi při jeho práci hází klacky pod nohy.

Jaká tajemství si odnesl do hrobu pražský Maigret?

Podcasty a pořady

Stopy přitom vedou zdánlivě netušenými směry, míří do Cannes na francouzskou Riviéru do světa hazardu, drog a lehkých dívek. Před Maigretem se postupně odhalují další souvislosti včetně skutečného původu dítěte bohatého Američana a pravé minulosti jeho zavražděné matky.

Je pochopitelné a logické, že Georges Simenon si s mistrnou obratností pohrává se stále přítomným napětím a překvapuje čtenáře, v tomto případě posluchače, řadou nečekaných zvratů.

Je tu ale i další rozměr typický pro příběhy Georgese Simenona, a to důkladné, působivé a vlastně zajímavé vykreslení prostředí, v němž se děj odehrává. Tentokrát je to funkční zázemí obřího luxusního hotelu a desítky osob, jež se na jeho chodu podílejí. Tvoří pestrou živoucí kulisu celého pátrání.

Nakonec velice výstižně charakterizovala tento dar Georgese Simenona slavná anglická autorka detektivek P. D. Jamesová, když prohlásila: „Neznám v našem žánru kolegu, který by lépe propojil svět zločinu s paletou barvité šedi, jaké dnes a denně čelíme.“

Glatz: Rituální vraždy v Kladsku

Knihy

Hořké svědectví o letech padesátých

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám