Hlavní obsah

RECENZE: Slovenská Lolita naruby vládne metodou ledovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctileté Terezy se emocionálně zmocní padesátiletý učitel kreslení Ivan, který by mohl být bezmála jejím dědečkem. Nicol Hochholczerová sahá v novele s autobiografickými prvky Tenhle pokoj se nedá sníst, jež po vydání v roce 2021 na jejím rodném Slovensku vyvolala kontroverzi, hluboko do morku nevyrovnaných vztahů.

Foto: Host

Obal knihy

Článek

„Můžeme být spolu, ale jen na chvilku, nikdo se o tom nesmí dozvědět, ale na chvilku můžeme.“ Jeden z mnoha výroků sexuálního predátora stále ulpívá jako zaschlá krev na utrpěných ranách v nitru již dospělé literátky.

Autorka jako by v sobě popřela sebezáchovný instinkt. Ve své prvotině, předchozí četné povídky oceněné na různých soutěžích nepočítaje, načrtává z pohledu žačky základní školy vlastní intimní příběh, totiž vývoj aféry s pedagogem ve středním věku, jehož manipulaci nezdravě propadává.

Tenká próza by se dala označit za jakousi převrácenou Lolitu z pera Vladimira Nabokova. Hochholczerová se slastné stylistice ruského emigranta díky schopnosti opsat pozoruhodné fantasmagorie do slov ostatně umně přibližuje. Zároveň se však od proslulého díla distancuje tím, že poskytuje hlas poškozené hrdince, nikoli deviačnímu vypravěči, jak tomu bylo v téměř sedmdesát let starém románu.

RECENZE: Nespolehlivé trajektorie lidských údělů

Kultura

Na poli světové autofikční beletrie z posledních let nejde v tomto ohledu o ojedinělý případ. Svolení francouzské prozaičky Vanessy Springory nebo Poupátka tuzemské tvůrkyně Hany Lehečkové nesou ve srovnání se slovenským textem podobné téma i jeho stejně drásavé zpracování.

Úsečnými výseky z několikaletého uvěznění v kleci zhoubné známosti, kdy na čtenáře jen pomrkává a nutí ho se spoustu souvislostí ze stroze nastíněných situací dovtípit, Hochholczerová potvrzuje bystré uplatnění Hemingwayovy metody ledovce.

Lehce mysteriózní, vábný titul Tenhle pokoj se nedá sníst postupně dostává svému významu. Od dětinského okusování tužky autorka přechází k širokému připodobňování tělesnosti ke konzumaci potravy.

Jazyk se stává ostrým nožem, zneužívaná dívka sladkým medem. I v hříčkách symboliky tkví silná přitažlivost tohoto působivého debutu.

Nicol Hochholczerová: Tenhle pokoj se nedá sníst
Host, překlad Irena Steinerová, 159 stran, 329 Kč
Hodnocení: 90 %

RECENZE: Svolení. Sebeočistná odveta za ukradené dětství

Kultura

RECENZE: Petra Dvořáková polevila v emotivnosti i žertech

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Tenhle pokoj se nedá sníst - Nicol Hochholczerová

Reklama

Související témata:
Nicol Hochholczerová
Kniha Tenhle pokoj se nedá sníst

Výběr článků

Načítám